AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Türkiye'nin ilk yüz nakli ve çift kol nakli ameliyatlarının ardından başlayan kritik 10 günün ikinci günü başladı. Sabah saatlerinde hastaların durumuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve ameliyatları gerçekleştiren 25 kişilik ekibin başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan, son durum hakkında bilgi verdi.

Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, "Türk hastaneleri içerisinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yine ilklere imza attı. Türkiye’de ilk defa yüz naklini gerçekleştirdik. Aynı anda aynı donörden alınan kolu ve bacağı nakletme başarısını yakaladık. Birkaç gündür hem Türkiye hem de dünyada da gündem konularından birisi haline geldi" diye konuştu. Bu başarının hemen hemen herkesi memnun ve mutlu etmiş durumda olduğunu belirten Rektör Kurtcephe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bizzat arayarak tebriklerini ilettiğini söyledi.

AÜ Rektörü İsrafil Kurtcephe, DHA'ya verdiği özel röportajında ise üniversitenin bunlaran sonraki hedefini şöyle açıkladı:

"Bundan sonraki hedef, Akdeniz Üniversitesi ilkleri yaşatmaya ant içmiş, ideal olarak ilkleri kendisine seçmiş bir üniversitedir. O nedenle de biliniz ki eğer kimsenin yapmadığı bir şey varsa onlar bizim hedeflerimiz arasındadır."

KAVDIR'IN GENEL DURUMU İYİ

Prof. Dr. Ömer Özkan, nakil yapılan sağ bacağı kılcal damarlarındaki uyum sorunu nedeniyle dün alınan Atilla Kavdır'ın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özkan, "Hastamızın genel durumu nedeniyle ona yük olacağını düşündüğümüz için bacağı ampute ettik. Hastanın sağlığı, bizim için har zaman daha değerli. Kollarda şu an için bir sorunumuz yok" dedi.

Kavdır'ın sağlık durumunun şu an için dünden 'çok iyi' olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, yüz nakli olan 19 yaşındaki Uğur Acar'ın son durumunu ise "Yüz nakli hastamızı zaten bugün öğleden sonra uyandırmayı planlıyoruz. Gerekli işlemler sabah itibariyle başladı. Öğleden sonra inşallah uyanmış olur. Şu an için hiçbir sorunumuz yok" sözleriyle anlattı.

BAŞVURUDA ARTIŞ VAR

AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yüz nakli talebiyle gelen hasta sayısında artış olduğunu ve Türkiye’deki en faza sayının kendi hastanelerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, "Bunun sayısını vermeyeyim. 50’den fazladır. Bunu 20’ye indirgemiştik. Özellikle yapılacak 3 hasta belirlemiştik. Birini yaptık" diye konuştu. Fakat önemli olanın hasta sayının artması değil en uygun hastaya nakil yapmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi:

"Yüz nakli riskli, ciddi bir ameliyattır. Onun iyi yerlerde, gerekli hastalara yapılması gerekiyor. Onun için belli test ve aşamalardan geçtikten sonra aday olabilir. En az 6 ay öncesinden bu hastayı tanıyıp değerlendirmeniz gerekiyor. Bizim önceden hazırladığımız birkaç hastamız var, onlardan birini nakil yapılan Uğur'un yerine koyarız."

MİMİKLER EN AZ 6 AY SONRA

Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli olan Acar'ın gülümseme gibi mimik hareketleri olup olmadığına ilişkin soruya ise, "Çok erken ancak 6 ay sonra bize bu soruları sorabilirsiniz" dedi. Prof. Dr. Özkan, şu an için önemli olanın hastanın sağlıklı şekilde uyanıp, kendilerini anlaması ve cevap verebilmesi olduğunu kaydetti.

TAM GÜN YASASI NEDENİYLE ÖZEL İZİN

AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, sağlıkta uygulanan 'Tam Gün Yasası' nedeniyle muayenehane açtığı için ameliyatı özel izinle yapması ve üniversitede 'öğretim üyesi' olarak sadece derslere girmesiyle ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Prof. Dr. Özkan, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Üniversiteden ayrılmadık. Bu konu insanları, bizi yordu. Gelecekte mutlaka tartışılır. Önemli olan işimizi yapmaktır. Ben şu an için bu konulara hakikaten girmeyeceğim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ameliyatın ardından aradı. Önemli olan hem siyasi, hem de tıp çevrelerinden olumlu tepki alıyor olmamızdır. Telefonlarıma bakamadım ama Japonya, Belçika, ABD’den tebrik telefonları geldi. Diğer kısımları bizim kendi içimizde çözeceğimiz sorunlar. Bunun bir çözümü bulunacaktır."

LEYLA HAZIRLANIYOR AMELİYAT YOK

Prof. Dr. Ömer Özkan, Kahramanmaraş'ta oturan ve yüz nakli bekleyen 14 yaşındaki Leyla Demirci'nin hastaneye çağrıldığı ve yeni bir naklin kapıda olduğuna ilişkin bilgileri, "Benim açıklamak istemediğim bir bilgi. Bu bir süreç. Mümkün olduğunca hastaları yaptıktan sonra lanse etmekte fayda var. Öyle bir hasta tabii ki var. En az 4 hastayı hazır tutuyorum. Peşpeşe ameliyat diye bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

'BABAMIN ELİNDEN TUTUP GEZMEK İSTİYORUM'

Ahmet Kaya'nın iki kolunun nakledildiği Atilla Kavdır'ın kızı 10 yaşındaki Ayşe Esra Kavdır, babasının elinden tutup gezmek istediğini söyledi. Babaannesi Ayşe Kavdır ile birlikte babasının tedavi gördüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelen Ayşe Esra Kavdır, babasının ameliyatını, ameliyat sabahından bu yana bildiğini ve onu 3 ay sonra görmeyi umut ettiğini söyledi. Ayşe Esra Kavdır, "Babamın elinden tutup gezmek istiyorum. Onunla el ele tutuşup gezmeyi hayal ediyorum. Ameliyat olduğu an bana sarılabileceğini, beni gezdirebileceğin düşündüm. Babamı çok seviyorum" dedi.

AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu, küçük kızın babasını görmesi için 3 ay beklemesine gerek olmadığını, sağlık durumu elverdiği zaman kendisini görebileceğini aktardı.

'MUTLUYUZ'

Ayşe Esra Kavdır'nın babaannesi, nakil hastası Atilla Kavdır ’ın annesi Ayşe Kavdır ise doktorların oğlunun tepki vermeye başladığını söylediğini aktardı. Ameliyatın üzerinden geçen 2'nci günde artık daha da mutlu olduklarını kaydeden anne Kavdır, "Bacağı olmadı ama oğlumun elleri düzelsin yeter. Çocukları ile güzel bir yuvası var. Mutluyuz. Oğlum hırslıdır. Her şeyi kendisi yapar. Çocuklarına, ailesine gelsin bize yeter" dedi.

BAŞARI KOORDİNASYON SİSTEMİNİNDİR

AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Koordinatörü Uzman Nilgün Keçecioğlu, imza attıkları başarının ülkedeki koordinasyon sistemine ait olduğunu kaydetti. Keçecioğlu, bu süreç içinde en önemli noktanın vericinin çıkması olduğunu belirterek, "Herhangi bir organ naklini yapabilmek için her şeyiniz tam olsa bile bağışlanmış bir organ olmadan bunların hiçbirini yapamazsınız. Bütün emekler ve çabalar boşa gider. Düğmeye basan kişi organlarını bağışlayan ailedir" diye konuştu.

Bu nakilleri yapabilmek için ülke genelindeki tüm koordinatörlerle diyalog halinde olduklarının altını çizen Keçecioğlu, "Kompozit dokuların naklini içeren genelgenin yayınlanmasının ardından arkadaşlarımızın bu organlar içinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Uşak Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın'ın aile ile kurduğu inanılmaz iletişim sonucunda Türkiye’nin bu ilk bağışı sağlandı" diye konuştu.

Cihan Topal'a çift kol naklinin ardından AÜ'nün hasta akınına uğradığını, şu an bekleme listesinde 150 kadar hastanın kol nakli için beklediğini kaydeden Nilgün Keçecioğlu, "Yüz naklinde hazırladığımız 3 hasta vardı. Biri Uğur Acar'a nasip oldu" dedi.