Bugün saat 10.00 sıralarında Kuşadası Belediyesi’ne Güvercinada önlerinde hareket etmekte zorlanan ve yaralı olduğu sanılan bir yunus olduğu ihbarı yapıldı. Bunun üzerine Dilek Yarımadası Kalamaki Mili Park Şefliği, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ve yunus gösteri merkezi Adaland Dolphinpark’ın eğitmenleri seferber edildi. Kurtarma çalışmalarına Kuşadası’ndaki balıkçılar da tekneleriyle destek verdi.

Adaland Dolphinpark eğitmenleri, yunusun yaralı olmadığını, sırtında uyduyla takip sisteminin olduğunu fark etti. Eğitmenler, komutlar vererek yanlarına çağırdıkları yunusu bir süre balıkla besledi. Karnı doyan yunus, kendine gelerek eğitmenlerin komutlarıyla oynamaya başlayıp sevincini belirten sesler çıkarmaya başladı. El ve düdükle yanlarına çağırılan yunusun komutlara uymasından eğitimli olduğu anlaşıldı. Ancak Adaland Yunus Parkı’nda korumaya alınmak istenen yunus, 4 saatlik çabaya rağmen yakalanamadı. Yunusu yaralamadan yakalamak için uygun bir ağ bulunamayınca, operasyona katılan resmi kurumlar bir tutanak hazırlayıp kurtarma çalışmalarını daha büyük tekne ve ağları olan kurumlardan yardım istenmesine karar verip sonlandırdı.

'TOM' YA DA 'MISHA' OLABİLİR

Kuşadası’na kadar gelen yunusun, 2010 yılında Born Free Foundation, Dolphins Angels, Yunuslara Özgürlük Platformu ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Deniz Memelileri Araştırma Grubu ve dünyanın çeşitli yerlerinden hayvanseverlerin girişimleriyle Fethiye’deki bir Rus işadamına ait yunus gösteri merkezinden kurtarılan ve doğal ortama alışmaları için 20 ay boyunca Gökova Kara Mevkii’nde ABD’li Deniz Memelisi Uzmanı Jeff Foster tarafından rehabilite edilip geçen 8 Mayıs’ta doğal ortamlarına salınan 'Tom' ve 'Misha' adlı iki yunustan biri olduğu sanılıyor. Yunusun 'Tom' mu yoksa 'Misha' mı olduğu, üzerindeki çipten belirlenecek.

DOĞAL YAŞAMA UYUM SAĞLAYAMAMIŞ

Dilek Yarımadası Kalamaki Mili Park Şefi Erdinç Kutsal, üzerindeki çipten yunusun daha önce bir yerde tutulduğu ve oradan serbest bırakıldığı anlaşıldığını söyledi. Kutsal, "Uyduyla takip numarasını alarak sahibini tespit edeceğiz. Eğer yakalayabilirsek koruma altına alacağız. İlgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelerden sonra doğal ortama veya ait olduğu yere bırakacağız" dedi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise evcilleştirilen bir hayvanın doğal ortama bırakılması doğru olmadığını belirtti. Sürücü, "Bunların rehabilitasyon merkezinde uzun bir süreç geçirmesi lazım. Ama bu erken salınmış. Yiyecek bulamadığı için de halsiz kalmış" diye konuştu.

'SONLARI FOK BADEM GİBİ OLMASIN'

SAD Başkanı Cem Kıraç ise gösteri yunuslarının çok acımasız yöntemlerle gösterilere alıştırıldığına dikkat çekti. Kıraç, "20 ay boyunca doğaya dönüşleri için çaba harcadık. 8 Mayıs’ta doğaya bıraktık. Doğal avlanma yeteneklerini kazandılar. Şimdi onlara iyilik olsun diyerek yapılan her hareket zarar verir. Hiçbir şekilde yaklaşmamalı, yemek vermemeli, müdahale edilmemeli. Unutulmamalı ki artık yabani ve evcil olmayan hayvanlar. Onların sonu da fok 'Badem' gibi olmasın" dedi.