Yüksek Seçim Kurulu (YSK), "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının gerekçesini açıkladı.

Gerekçede, "YSK tarafından üretildiğinden kuşku duyulmayan oy pusulası ve zarf kullanılması halinde bunun sandık kurulu tarafından mühürleme işlemi yapılmamasının oyun geçersiz sayılması için tek başına yeterli sebep oluşturmadığı" ifade edildi.

Gerekçesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Ek 1 No'lu Protokolünü ve Anayasa'nın 67 ve 90/5'inci  maddelerine işaret eden YSK, "Yüksek Kurul tarafından gönderildiğinde şüphe bulunmayan hallerde, sandık kurullarının hata veya ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile seçmene kullandırılan oyların geçerli olduğu kabul edilmiştir. Sandık seçmen listesinde yazılı herkesin oy kullanma hakkı bulunmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Açıklamasında seçmene yüklenecek bir kusur olmadığını vurgulayan YSK, "Anayasal hakkını kendisinden beklenen yükümlülüklere uygun olarak kullanan seçmenin oyunun geçerli sayılmamasının, yönetime katılma hakkının özünü ortadan kaldıracak bir sonuç yaratacağı açıktır" dedi.

"Sandık seçmen listesinde yazılı herkesin oy kullanma hakkı bulunmaktadır" diyen YSK, "açıklanan nedenlerle Yüksek Seçim Kurulu tarafından gönderildiğinden şüphe bulunmayan hallerde, sandık kurullarının hata veya ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi gerektiğine" karar verildiğini vurguladı.(DW)