60 İngilizce çevirisi ve Türk-Yörük kavramlarıyla ilgili araştırmalarının yer aldığı 'Oğuzname', 'İslamiyet Öncesi Türk İnancı ve Evrensel Bağları' ve 'Anau’lu Anadolu' adlı kitapları bulunan Ömer Oflaz’a ait Alila Otel, yeniliklerine devam ediyor. Yörük giysili kadınların karşıladığı, 'hoşgeldin' kahvelerinin içildiği ve Yörük usulü yemekler ile mezelerin tadına bakıldığı otelde şimdi de Yörük usulü portakallı ördek dolması pişirilmeye başlandı. Kişi sayısı ve istek üzerine haftanın belirli günlerinde ördek dolması yaptıklarını belirten Ömer Oflaz, "Çocukluğumdan bu yana Türk ve Yörük kültürü içinde büyüyüp her iki kültürün tüm özelliklerini yaşadım. Düğünleri, örf ve adetleri, geleneklerini gördüm. Geçen yıllar içinde bu örf ve adetin giyim ve kuşamın, renklerin değişim içinde olduğunu görmeye başladım. Geçmiş yaşam beni çok etkilediği için bu değişim benim içimi acıtmaya ve üzmeye başladı. Bir gün bunun tamamen kaybolacağını düşündüm. Belki bu kaçınılmaz bir şey ama bunun yaşatılması da mümkün olabilirdi. Yüzeyselin altında daha derinlemesine bir kültürün yattığını görünce araştırmayı derinleştirdim. Sonuç olarak çok zengin ve derin, insanlığın köklerine kadar giden bir kültür olduğunu gördüm. Bu nedenle de 'Oğuzname' ortaya çıktı. Devamında da iki kitabım geldi. Kitaplarımın yanı sıra günlük yaşantımızda da Yörük kültürünü sergilemeyi düşünerek yiyecek olayına girdik. yörük kültürünü tanıtmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

TENEKE TAVUKTAN DAHA GÜZEL

Yörük usulü ördek dolmasının tarifini vermeyen Oflaz, sadece tüm Türkiye’ye tanıttıkları tenekede pişirilen tavuktan çok daha güzel olduğunu kaydetti.

YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜN TATLARI

Yörük kültüründe 'fasulye, limonotu, geran, tekesakalı yoğurtlamaları' bulunduğunu dile getiren Oflaz, "Dağlarda yetişen bitkilerden yapılan yemekler önemli yer tutar. Ekşileme yani hoşmerim çok önemlidir. Un ve ekşiyle yapılır. Ekşili tavuk çok bilinir. Bizdeki çitlembik ağacına onlarda meneviç denir ve bunların uçları alınıp saklandıktan sonra kavurma biçimiyle yoğurtlama yapılır. Kişniş otları önemli yer tutar. Mevsimsel değişen çok çeşitli otlar vardır. Çintar, kuzugöbeği türü mantarların uzmanı Yörükler. Yoğurtlusundan kaymaklısına kadar her türlü yemeği ve tatlısı yapılır. Yabani orkide yani onların dilinde 'şalep' çıkartılır ve kurutulur ve keçi sütüyle bildiğimiz salep yapılır. Genelde ot ve sebze üzerine yemekleri meşhurdur. Et sadece Kurban Bayramı’nda olur. Anadolu halkının ete çok düşkün olmasına ve Toros Türkleri eti çok seyrek yemelerine rağmen özel ördek dolmasını kesinlikle herkese tavsiye ederim" dedi.



MS(İÖ/CK)