İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne yapılan bir ihbarda Beykoz'daki tarihi Yoros kalesinden 2010 yılında çalınan mermer kitabenin bulunduğu adres verildi. Bizans dönemine ait kitabenin Beykoz Tokatköy’de bir evin bahçesinde gömülü olduğunun belirtilmesi üzerine polis ekipleri harekete geçti.

Olay yerine giden ekipler Tokatköy Çamlık Sokak’da bulunan bir adrese gelerek bahçede kazı çalışması başlattı. Özel bir ekip tarafından yaklaşık 10 saat sürdürülen kazı çalışmasında mermer kitabeye ulaşıldı. Üzerinde hac figürü ve haçın kolları arasında Grekçe 4 harf bulunan kitabenin Yoros Kalesi'nden çalınan kitabe olduğu belirlenmesi üzerine, polis evin sahibi K.Y.’yi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan K.Y.’nin adliyeye sevk edildiği öğrenildi.

Kitabenin bulunduğu evin bahçesi polis ekipleri tarafından korunurken, kitabenin çıkarılması için özel bir ekip beklendiği öğrenildi. Konuyla ilgili mahalle sakinleri polis ekiplerinin dün öğleden sonra eve geldiğini gördüklerini ifade ederek “Ev sahibi bahçeye sera yapacağını söylüyordu ama öyle değilmiş. Polisler dün gelerek kazı yaptılar. Kitabeyi bulmuşlar. Evin sahibini de gözaltına alarak götürdüler" diye konuştu.

(BB) (FOTOĞARFLI)