Gökyüzü görsel şölenleri arasında birinci sırayı alan Geminid (İkizler) Meteor Yağmuru, bu yıl en etkin olduğu dönemini yaşıyor. 17 Aralık'ta başlayan ve 26 Aralık'a kadar sürecek görsel şölende, saatte 60 ile 120 arasında meteor görülebilecek. Halk arasında 'yıldız kayması' olarak nitelendirilen meteor yağmurlarından en etkini olan İkizler göktaşı yağmurunu, 3200 Phaethon kuyrukluyıldızı oluşturuyor.

Mars ile Jüpiter'in arasındaki astroit kuşağındaki cisimlerin zaman zaman gezegenlerin çekimlerinden dolayı yörüngelerinden çıkabildiklerini belirten ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Antalya'daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, burada oluşan göktaşlarının güneş sistemine dağıldığı ve bazılarının da dünya üzerine düştüklerini söyledi. Dünya üzerine düşen göktaşlarının birçoğunun atmosferde yandığını belirten Prof. Dr. Kırbıyık, halk arasında yıldız kayması olarak bilinen göktaşı yağmurunun çıplak gözle, gece karanlığında, ışık yoğunluğunun az olduğu ve bulutsuz havada izlenebileceğini kaydetti. Halk dilinde belirtildiği gibi aslında yıldızların kayması gibi bir durum olmadığını dile getiren Prof. Dr. Halil Kırbıyık, atmosfere girerek yandığı için ışık çıkarttığını ve yıldız gibi göründüğünü, ancak yıldızla hiçbir alakası olmadığını belirtti.

'ALAKASI YOK AMA İSTEYEN DİLEK TUTSUN'

Prof. Dr. Kırbıyık, insanların meteor yağmurlarını yıldız kayması olarak algıladığı ve 'dilek tutalım mı' dediklerini belirtti. Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "Hiçbir ilgisi yok ama isteyen istediği dileği tutabilir. Ama gerçekleşmesini onlara bağlamasın. Gerçekleşme koşullarını insan kendisi hazırlar dileklerinin. İyi bir dilek tuttuysa çok çalışırsa olur. İnsanlar bir de bu tür şeylerden hoşlanır. Piyango bileti neden alınır? Ah çıksa diye hayal kurulur. Yani dilek tutmanın insanların iç dünyasını rahatlatmanın ötesinde gök olayları ile hiçbir ilgisi yok" diye konuştu.