Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anadolu Ajansı (AA) ile TTK işbirliğinde Zonguldak'taki Demirpark Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen, 'Karaelmasa Can Verenler' adlı fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Açılışa, Vali Erol Ayyıldız, AK Parti Zonguldak milletvekilleri Özcan Ulupınar, Ercan Candan, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve AA Genel Müdürü Kemal Öztürk de katıldı.

Sergideki 60 fotoğraf arasında en büyük ilgiyi, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 560 metre altında çekilen maden işçisi 32 yaşındaki Ufuk Çevikel'in fotoğrafı gördü. Serginin davetiye kapağını da oluşturan fotoğrafa, eli yüzü kömür karası içindeki yüzüyle yansıyan Ufuk Çevikel, serginin açılışında da yer aldı. Konuşmasını, madenci Ufuk Çevikel'i de yanına alarak yapan Bakan Yıldız, "Ufuk'un her iki hali de birbirinden etkili ve güzel. 'Fotoğrafı mı kendisinden, kendisi mi fotoğrafından güzel?' diye sorduğumuz da cevabını vermek zor" dedi.

'MADENCİNİN KAZANDIĞI PARA BENİMKİNDEN DAHA HELAL'

Madencilerin, Türkiye'nin aydınlık geleceğini, yerin altında, karanlık kısmında oluşturan insanlar olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, "Ben şahsen kendi kazandığım paradan daha helal bir paradır diyorum onların kazandığı para için. Yorucu bir vardiyadan sonra kazandığı parayı ailesiyle, çoluk çocuğuyla paylaşan insanlarımız" diye konuştu.

'TTK 450 MİLYON TL ZARAR EDİYOR'

Bakan Yıldız, sergiyi gezdikten sonra Genel Maden İşçileri Sendikası'na ziyarette bulundu. Burada gazetecilere açıklama yapan Bakan Yıldız, TTK'nın her yıl 450 milyon TL zarar eden bir kurum olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, "Burayı işvereniyle ve işçisiyle hep beraber omuzlayacağız ve kamu adına zararı en aza indireceğiz, sonunda da sıfırlamamız lazım" dedi.

Bakan Yıldız, TTK'nın kar maksadıyla bulunmadığını, Zonguldak'ın lokomatifi konumunda sosyal bir olgu olduğunu söyledi. Kurumdaki maliyetin yüzde 65'i işçi, yüzde 10'u memur olmak üzere yüzde 75'ini personel giderlerinin oluşturduğunu kaydeden Bakan Yıldız, "Burada, koşmasından vazgeçtim ama kendi ayakları üzerinde yürüyebilecek bir sistemi oluşturmamız lazım. Bizim bu zararı en aza indirici ve performansa dayalı bir sistemi kurgulamamız lazım. Bunu kamu ciddiyeti içinde ama özel sektör performansıyla yapabiliyor olmamız lazım. Biz burada tek başına ekonomiyi de düşünemeyiz. Burası sosyal bir olgu. TTK'nın varlığının, kapasitesinin, performansının arttırılması, Zonguldak'ın performansının arttırılması demek. Sürekli kamuya yük olarak, hazineye yük olarak burayı idame ettiremeyiz" diye konuştu.

Ersin ERCAN- Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,