Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye'nin yeni Başbakanı Binali Yıldırım'ı telefonla arayarak yeni görevinden ötürü tebrik etti.

İki liderin telefon görüşmesinde, Alman meclisinde 2 Haziran Perşembe günü oylanacak olan 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen karar tasarısının da gündeme geldiği bildirildi. Başbakan Yıldırım'ın Alman mevkidaşına olayların soykırım olarak nitelendirilmesinin "haksız ve mesnetsiz" olduğunu söylediği kaydedildi. Görüşmede Yıldırım'ın Merkel'e, "Almanya Meclisi'ndeki Ermeni tasarısı endişeyle izleniyor. Tasarı konusunda sağduyulu yaklaşım bekliyoruz" dediği ifade edildi.

"Bizim için değeri olmaz"

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da 1915 olaylarının aydınlatılmasının parlamentoların değil bağımsız tarihçilerin işi olduğunu yineleyerek, Türk-Alman ilişkilerinin Birinci Dünya Savaşı'ndan itibaren devam eden, dostluk ve müttefikliğin ötesinde sosyolojik bir ilişki olduğuna dikkat çekmişti. Kurtulmuş, "Bu ilişkiyi, üç beş tane politikacının hatırını yapmak için Alman parlamentosunun yıkacağını zannetmiyorum. Eğer böyle bir şey yaparlarsa, bizim için hiçbir ilmi değeri olmayan bir metinden ibaret olur, hiçbir kıymeti olmayan bir metinden ibaret olur. Başka parlamentolar bu tür karar aldıklarında ne yaptıysak, aynısını yapar yolumuza devam ederiz" diye konuştu.

Karar tasarısı 2 Haziran tarihinde Alman Federal Meclisi'nin gündemine gelecek. Alman Fedeal Meclisi'nde 2005 yılında 1915 olaylarına ilişkin bir tasarı kabul edilmiş, ancak metnin içinde olayların pek çok bilim insanı ve tarihçi tarafından soykırım olarak nitelendirildiğine yer verilmekle birlikte, doğrudan soykırım tabiri kullanılmamıştı. 1915 olayları şu ana kadar dünya genelinde 20 dolayında ülke tarafından soykırım olarak tanındı.

dpa/DW/BÖ/EC