Başbakan Binali Yıldırım’ın çocukları ve akrabalarıyla ilgili Paradise Papers’ta yer alan konularla ilgili soruşturma açılmasını istemesi üzerine, HDP’nin verdiği önerge TBMM Genel Kurulu’nda AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP de dün off-shore hesaplarını araştırma önergesi verdi.

HDP’nin önergesi TBMM Genel Kurulu’nda dün ele alındı. HDP’li Mithat Sancar, “paradise papers” olarak anılan belgelerde Yıldırım’ın çocuklarına ilişkin belgeler bulunduğunu ifade etti. Sancar, “Ortada iki ihtimal olabilir: Vergi kaçırma ve vergiden kaçınma. Her ikisi bir arada gerçekleşebiliyor” diye konuştu. Vergiden kaçmanın ahlaki bir sorun olduğuna dikkat çeken Sancar, şunları dile getirdi: “Başbakan soruşturma açılsın diyor. Çocuklarımın dokunulmazlığı yok diyor. Ama bu sorulara yanıt verilmeli: Bu yatırımlarla ülkeye verdiği kayıp nedir? Bu ahlaki midir? Bu ilişkileri Türkiye’deki şirketler üzerinden yapsaydı Türkiye’de ödeyecekleri vergi nedir? Malta’da yaptıkları için elde ettikleri kazanç nedir? Şirketlerin faaliyetlerinin ne kadarı Türkiye’yle bağlantılı?”

Yıldırım’ın çocuklarının Malta’da faaliyet gösteren bir şirketinin Türkiye’den ihale aldığını da söyleyen Sancar, “Sürekli yerli ve milliden söz eden bir iktidar net açıklama yapmalı. Yoksulun üzerinde vergi varken, Başbakan’ın çocukları vergi vermemek için başka ülkede şirket açıyor. Bunun hesabı verilmeli” diye konuştu.

AKP’li Mehmet Şükrü Erdinç ise “AKP’ye ve millete karşı yapılmış bir itibar suikastıdır” diye konuştu. Önerge AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

CHP’den de önerge

CHP de dün konuyla TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu. Önergede “Parti genel başkanları ile başbakan ve bakanların, vergi cennetlerinde bulunması muhtemel servetlerinin ve bunların kaynaklarının araştırılarak tespit edilmesi ve alınması gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz” denildi.