SGK İl Müdürlüğü ekipleri, ölen babalarının emekli maaşını alabilmek için boşanan kadınların, yine ayrıldıkları eşleriyle birlikte yaşamaya devam etiklerine ilişkin alınan ihbarlar değerlendirildi. Bu durumda oldukları ihbar edilen 5 bin 400 kişiden yapılan soruşturmada durumu kesinleşen 2 bin 991'inin maaşı kesildi. Şimdiye kadar aldıkları paranın tahsil edilmesi için çalışma yapılırken, haklarında da Cumhuriyet Savcılığı'na devleti zarara uğrattıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Diğer ihbarlarla ilgili incelemelerin ise sürdüğü belirtildi.

Daha önce Kocaeli ve Yalova'da görev yapan ve 1 ay önce SGK Zonguldak İl Müdürlüğü'ne atanan Kamuran Öner, yetim maaşı için anlaşmalı boşanmalar konusunda Zonguldak'ın en sıkıntılı iller arasında yer aldığını söyledi. Bu konuyu çözmek için denetimlerini sıklaştırarak sürdürdüklerini belirten Öner, şöyle dedi:

"5400 ihbar doğru olursa ayda ortalama 500 liradan devletimiz 2 milyon 700 bin lira civarında zarara uğruyor demektir. Diğer illerde de böyle bir konu belki vardır ama bu rakam 5-10 gibidir. Burada ise 5 binlerin üzerinde. Bu rakamın yüksek olması bizi şaşırttı. Hatta zaman zaman bir köyün çoğunluğu böyle. Belirli yerlerde yoğunluk kazandığını görüyoruz. Bu konuda Zonguldak iyi örnek teşkil etmiyor. Umarım bu kötü özelliği kısa zamanda bırakacak diye düşünüyoruz. Bu tüyü bitmemiş yetimin hakkıdır. Bunu haketmeyen kişilere vermek gibi bir düşüncemiz yok. Haksız para alanları tespit edip geri almak hepimizin görevidir."

Bu durumdaki kişilerin hak etmedikleri bir parayı aldığını belirten Kamuran Öner, "Ne inanış olarak, ne de yasal olarak böyle bir şey doğru değil. Bunun için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Haksız yere maaş alan kişilerle ilgili hazırladığımız dosyaları Ankara'ya gönderiyoruz. Akabinde, kadının maaşının kesilmesinin yanı sıra bugüne kadar yapılan ödemeler faiziyle geri alınıyor ve suç duyurusunda bulunuyoruz. Biz yurttaşlarımızın hakları olmayan böyle bir olaya el uzatarak zor durumda kalmalarını istemiyoruz. Kendilerinin doğru yolu bulmaları en büyük temennimizdir" diye konuştu. 



DS(EE/BT)