Tuzla Beldesi'ndeki Kapı Ormanı, Ağyatan Gölü, Tuzla Gölü ve Akdeniz'in Tuzla sahilinde sürekli devriye gezen Jandarma Çevre Koruma Timi, Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) gönüllüleriyle birlikte denize ulaşamayan veya yumurtalarından çeşitli nedenlerle çıkamayan kaplumbağaları toplayarak, gece karanlığında sahile bırakıp, denize ulaşmalarını sağlıyor. Mehmetçik korumasında 26 yuvadan çıkan deniz kaplumbağaları doğal yaşam alanı olan denizle buluştu. 22 yuvadan ise, eylül ayı sonuna kadar yavru kaplumbağaların çıkışının süreceği belirtildi.

150- 200 YIL YAŞIYORLAR

Chelonia Mydas türü yeşil deniz kaplumbağaları, kendilerine yaşam olanağı tanındığında, 30- 35 yıl doğurganlıklarını sürdürürken, 150- 200 yıl yaşayabiliyorlar.

Nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanlar kategorisinde yer aldığı için avlanmaları yasak olan bu kaplumbağalar, normal şartlarda denizi terk edip karaya çıkmıyor. Ancak dişiler uygun bir yuvalama bölgesi bulduklarında 1- 2 saatliğine yumurtalarını bırakmak için genellikle geceleri sahile çıkıyor. Erkekleri ise denizde kalıyor. Yumurtalar çiftleşmeyi izleyen birkaç gün içinde olgunlaşıyor. Yumurtlamak için kumlu sahilleri tercih eden yeşil kaplumbağalar, masa tenisi topu büyüklüğünde 60- 100 kadar yumurtayı, 40- 50 cm derinliğinde açtıkları çukurlara bırakıyor. 45- 65 gün arasındaki kuluçka süresi sonunda yumurtadan çıkan yavrular, kumu kazarak yüzeye ulaşıyor. Yavru kaplumbağalar, denizdeki doğal ışık yansımalardan yararlanarak, suya yöneliyor. Ergenliğe 6- 8 yaşlarında ulaşan yeşil kaplumbağaların, doğurganlık dönemi ise 25- 30 yıl sürüyor. Dişi kaplumbağalar 2- 3 yıl aralıklarla yumurtluyor. Yeşil deniz kaplumbağaları, doğal düşmanlarının yanında, bilinçsiz insanlar tarafından da avlanıyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre de yeşil kaplumbağaların yumurtlama ve yaşama alanları giderek daralıyor.

BY(OA/COŞ)