'Türkiye'de Taşkın Direktifinin Uygulanması İçin Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi' adlı proje, 2 yılda tamamlanacak ve proje kapsamında AB Taşkın Direktifi'nin Türkiye mevzuatına aktarılmasına ilişkin alternatifler tespit edilecek.

Pilot havza olarak belirlenen Batı Karadeniz'de, Taşkın Riski Ön Değerlendirmesi, Taşkın Zarar ve Risk Haritalarının Hazırlanması, Taşkın Risk Yönetim Planlarının hazırlanması çalışmaları yapılması planlanırken, Taşkın Ön Risk Değerlendirmesi ile taşkın tarihsel bazda ele alınıp havzadaki taşkınların ve o zamana kadar yapılan ölçümlerin değerlendirilmesi yapılarak riskli bölgeler belirlenecek.

Taşkın Risk ve Zarar Haritaları ile tarihsel veriler ve matematiksel modeller yardımıyla değişik zaman aralıklarında meydana gelmesi muhtemel yağış miktarı ve yağış sıklıkları, tekerrür debilerine göre taşkın zarar alanları ve riskli bölgeler tespit edilecek.

Taşkın Risk Yönetimi Planı ile taşkınların sebep olduğu olumsuz etkilerin önlenmesi veya azaltılması amacıyla taşkınlara hazırlık, taşkın anında veya sonrasında müdahale etme ve iyileştirme gibi çalışmalar hazırlanacak.

TAŞKIN HALİNDE CAN KAYBI ÖNLENECEK

Çalışmanın Türkiye genelinde tüm nehir havzalarına uygulanabilmesi için gerekli yol haritasını gösteren ve belli bir takvimi içeren Ulusal Uygulama Planı hazırlanacak. Yapılacak çalışmalar yeni yerleşimler oluşturulurken esas alınarak, taşkın halinde can ve mal kaybı yaşanmasının önüne geçilecek.



(BY/SS)