Yaklaşık 1 saat süren ve basına kapalı yapılan görüşme sonrası Bakan Bağış, kameraların karşısına geçti. Bakan Bağış, gazetecilerin Fransa senatosunda oylanması beklenen sözde Ermeni soykırımının inkarını yasak sayan tasarıyla ilgili soruları yanıtladı.


"TAKSİM SPOR SAYESİNDE 70 YILLIK BİR KARDEŞLİKTEN BAHSEDEBİLİYORUZ"


Bakan Egemen Bağış, "Çok anlamlı bir günde çok anlamlı bir heyeti burada ağırlama mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. 1940 yılında kurulan Taksim Spor Kulübü'nün o günden bugüne binlerce İstanbul'lu gencin sporla ilgilenmesine vesile olmuş bir kulüp olduğunu söyledi. Bağış, "Taksim Spor Kulübü rahmetli Lefter'in rahmetli Hrant Dink'in top oynadığı, top koşturduğu kulüp olmuş. Taksim Spor Kulübü gibi İstanbul'un sadece zenginliği değil aynı zamanda Anadolu'nun da zenginliği olmuş bir takımı burada ağırlamak AB bakanlığı olarak bizim için bir onur vesilesi. Taksim Spor sayesinde 70 yıllık bir kardeşlik, dostluk, barış platformundan bahsedebiliyoruz. Taksim Spor belki amatör ligde ama inanın bana yaklaşım tarzı olarak çok profesyonelce hareket ediyorlar " dedi. Bakan Bağış, "Bugün farklı ülkelerde nefret tüccarlığı yapmaya çalışan bazı siyasilere aslında Taksim Spor dostluğu kardeşliği ve barışı adeta haykırıyor. Bu vesileyle Taksim Spor'da futbola başlayıp orada Türkiye'nin Milli Takımına yükselmiş olan Lefter'i de rahmetle anıyorum. İki hafta evvel kendisini son jübilesine uğurlarken, hep beraber gördük ki bu toplumu bir kez daha birleştirdi. Türkiye'nin bütün renklerini orada birarada gördük. Futbol takımlarımızı bütün farklı inanç gruplarımız farklı etnik kültürlerimizi zenginliklerimiz biraradaydı ve Lefter'e veda ediyorlardı" diye konuştu.


BAĞIŞ'TAN HRANT DİNK İÇİN, TEMYİZ KARARI TEMENNİSİ


Gazeteci Hrant Dink'in de 1982 -1983 döneminde Taksim Spor Kulübü'nde oynadığını söyleyen Bağış konuşmasında yargının Hrant Dink kararına da değindi. Bağış, "Hrant Dink de 1982 - 1983 yıllarında burada futbol oynamıştı.Onun da şu anda buruk bir dönemini yaşıyoruz. Ama ümit ediyoruz ki, toplumsal vicdanı yaralayan yargı kararı temyizde toplumun vicdanını rahatlatacak bir noktaya gelecektir. Bu konuda yargıya herhangi bir baskı yapmak sözkonusu olamaz. Ama yargının da toplumun değerlerini önemseyeceğini bekliyoruz. Zaten hükümet olarak da biz Hrant'ın katillerini 32 saat içinde tutuklayıp yargıya teslim etmiş olmakla aslında bu konudaki hassasiyetimizi çok net bir şekilde vurgulamış olduk" dedi.


Bakan Bağış, kardeşlik adına hükümetin önemli adımlar attığını söyleyerek, "Biz bu kadar önemli adımlar atarken, birtakım nefret tüccarları farklı ülkelerde tutup Türkiye'nin içerisindeki farklı inançları birbirine düşürme çabaları veya Türkiye'nin bazı komşularıyla aralarını açma çabaları hiçbir şekilde başarıya ulaşmaz. Onlar eminim ki, Mayıs ayındaki yaklaşna seçime yönelik bu istismar kampanyalarının bedelini Mayıs ayındaki sandıklarda ödeyeceklerdir. Biz bugün yapılacak oylamada da Fransız senatörlerin aklıselim mantıkla akılla hareket edeceklerini ve iki ülke arasındaki ilişkileri gerecek bir karar almayacaklarını ümit ediyoruz" dedi.


"ÜMİT EDERİM Kİ AKIL AKILSIZLIĞA ÜSTÜN GELECEKTİR"


Fransa Senatosu'nda yapılacak oylamayı da değerlendiren Bakan Bağış, "Saat 16.00'daki oylamayla ilgili olarak ümit ediyorum ki akıl akılsızlığa galip gelir. Ümit ediyorum ki zekayla, tarihi perspektifle bugün verecekleri oyun ne anlama geleceğini Fransız siyasiler iyi anlarlar" diye konuştu. Bağış, olumlu gelişmeler devam ederken , Fransa anayasasına aykırı olan yasa tasarısının ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalışan bir yasa tasarısı olduğunu kaydetti. Bağış, "Bu tasarının Türklerle ile ya da Ermeniler'le alakası yok. Bu tamamen Mayıs ayındaki seçimde aşırı sağın oylarını merkez sağa çekebilme tasarısıdır. Bu işten ne Ermeni vatandaşlarımızın bir çıkarı olur ne Ermenistan'ın bir çıkarı olur ne Fransa ulusal çıkarlarına hizmet eder sadece ve sadece Fransa'nın içindeki siyasi bir istikrar çabasıdır. Bu tasarı bugün kabul edilse bile, Fransız Anayasa Mahkemesinden dönmesi gerekir. Yoksa Fransa'nın dünyada saygınlığı kalmaz. Ama o noktaya götürmemelerini, Fransız senatörlerinin aklıselimle hareket etmelerini bekliyorum. Ümit ediyorum ki akıl akılsızlığa üstün gelecektir" diye konuştu.


"BU ÜLKEDE YAŞAMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"


Garo Hamamcıoğlu, Taksim Spor Kulübü'nün sporcu yetiştiren bir kulüp olduğunu 600'ün üzerinde sporcusu olduğunu söyledi. Hamamcıoğlu, "Bizim kulübümüzde din, ırk, mezhep ayrımı kesinlikle olmaz. Öncelikle bu sahamızın yapılması ve gençleri yetiştirmemiz bizim için çok önemli bir faktördür. Biz Türkiye 'de yaşayan Ermeniler olarak da birçok kolaylık ve yakınlık görmekteyiz. Sağolsun Sayın Bakanım da bizleri ziyaret ettiler bizleri onurlandırdılar" dedi. Hamamcıoğlu kulübün saha sorunu olduğunu ve bu sıkıntıyı aşmak istediklerini söleyerek "Böylece Türkiye'de İstanbul'da yaşayan gençleri spor yapmalarına olanak sağlayacağız " dedi. Hamamcıoğlu "Biz bu ülkenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bu ülkede yaşamaktan gurur duyuyoruz. İnanıyoruz ki Hrant kardeşimiz için de ileride vicdanları rahatlatacak karar çıkacak" dedi.


Ortaköy Meryem Ana Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı İskender Şahingöz da bugüne kadar çok büyük kolaylık yaşadıklarını ifade ederek, "Bugüne kadar eskiye dönük elimizden gitmiş olan malların geri iadesi sözkonusu. Son kanun hükmünde çıkan kararnameyle bunların müracaatları tekrar başladı. Zannediyorum bunların çoğu cemaatin kurumlarına iade edilecektir. Bu iadelerden dolayı cemaatimiz yarınlarına daha rahat ve emin adımlarla yürüyecektir " diye konuştu.


(BB)