Başbakan Erdoğan, bayram namazını Süleymaniye Camii'nde kıldı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı namaza, Başbakanla birlikte Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AB Bakanı Egemen Bağış, İBB Başkanı Kadir Topbaş, ve Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu katıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avnu Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Bayram namazını Sultanahmet Camisi'nde Cumhurbaşkanı Gül'le birlikte kıldı. Mutlu ve Çapkın namazın ardından Süleymaniye Camii'ne gelerek Başbakanın camiden çıkışına eşlik etti. Başbakanın namaz kıldığı camide bir vatandaş baygınlık geçirdi. Başını çarpan ve yaralanan vatandaşa ilk müdahale Başbakanın konvoyundaki ambulansta yapıldı.


"ŞEHİTLERİMİZ GÜZEL ÜLKEMİZİN KÖŞE TAŞLARIDIR"


Namazın ardından beraberindekilerle birlikte kahvaltı yapan Erdoğan, kendisini dışarıda bekleyen basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İlk olarak " Tüm milletimizin mübarek Ramazan Bayramlarını tebrik ediyorum. Nice bayramlara, bayram hassasiyeti içinde kavuşmayı temenni ediyorum" diyen Erdoğan, şunları söyledi:


"Bayramlar, birliğin beraberliğin zirvede olması gereken günler. Bütün imkanı olanların, imkanı olmayanları arayıp bulduğu bayram. Onun için de iftarlarımız bir başka zengin olmuştu. Şehirlerimizin birçok yerinde bu güzellikleri paylaştık. Bir taraftan ülkemizin içinde teröre kurban verdiğimiz şehitler var. Tüm şehitlerimiz, bu güzel ülkemizini köşe taşlarıdır. Ailelerine başsağlığı dilerken, milletimizin başı sağolsun diyorum. Terörle mücadelemizin yılmadan devam edeceğini de söylemek isterim."


SURİYE'DEKİ MÜCADELEYE DESTEK VERMEKTE KARARLIYIZ


Türk milletinin tarih boyunca sadece kendi sınırları içerisinde değil kendi sınırları dışında da hassasiyetini gösterdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Şu anda Arakan'daki Müslümanlar adeta Türkiye'nin uzatacağı eli bekliyor. Aynı şekilde Suriye'deki demokrasi mücadelesini, varlık mücadelesini veren kardeşlerimiz yine bu desteği bekliyorlar. Son birkaç gün içerisinde gıda yardımları noktasında adımlarımızı atmış bulunuyoruz. Bunu da yine aynı şekilde sürdüreceğiz. Bildiğiniz gibi sığınmacı kardeşlerimizin sayısı da 70 bini buluyor. Bu konuda kamplarımızı yaygınlaştırıyoruz. Onlara de gerekli desteği vermekte kararlıyız" dedi.


 


SURİYE KONUSUNU KİMSE SAĞA SOLA ÇEKMESİN


Bazı çevrelerin farklı yaklaşımlar sergilediğini söyleyen Erdoğan, "Biz Suriye'de rejime karşı bu demokrasiyi elde etme, kendi iradesini ortaya koyma mücadelesini veren halkın yanındayız. Kimse bunu sağa sola çekmesin. Biz bu mücadelede de elimizden geleni, kendi ölçülerimiz içinde vermeye devam edeceğiz. Temennim odur ki bu bayram, hakların elde edilmesi noktasında bir milad olur" diye tamamladı.


"VARLIKLARI TERÖR ÖRGÜTÜNE BAĞLI"


Erdoğan, BDP milletvekillerinin PKK militanlarıyla kuçaklaştığı görüntülerin hatırlatılması üzerine, "Şunu çok açık net söyleme zorundayım. Bunu yazılı ve görsel medyanın çok farklı şekilde işlemesi lazım. Türkiye'de oynanan senaryonun bu farklı bir versiyonu. Ve biz yaptığız bir çok konuşmada parlamentodaki uzantısı olan BDP'ye, 'Batı bölücü terör örgütünü ilan ediyor, bu bir terör örgütüdür' diyor. Siz bunu neden söylemiyorsunuz' dediğimiz de hiçbir zaman BDP bunu terör örgütü olarak ilan edememiştir. Çünkü onların parlamentoya girme veya varlık sebebi bölücü terör örgütüne bağlıdır" dedi.


"BİZE DÜŞEN 'BU NE MUHABBET' DEMEKTİR"


Bölücü terör örgütünün bölgede bir korku toplumu yaratttığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Eğer Güneydoğu'da benim Kürt kardeşim bu korkunun altında olmamış olsa, o zaman bunlar şu anda aldıkları oyların, kahir ekseriyetini alamayacaklardır. Gördüğünüz gibi kardeşlerler olarak birbirlerine sarılabiliyorlar, öyle diyorlar, bunların hepsi kayıtlarda var. Medya bunların tespitini yapmış vaziyette. Bize düşen 'bu ne muhabbet?' demektir. Muhabbetleri bu kadar ileri derecededir" diye konuştu.


"BOŞUNA CHP BDP AYNIDIR DEMİYORUZ"


CHP'yi de eleştiren Erdoğan, "Buna benzer senaryolar bundan önce oynanmıştır. Bundan önce de terör örgütü tarafından kaçırıldığı söylenen milletvekili arkadaşımız da 'teröristler kaçırdı' diyememiştir. 'Arkadaşlar, çoçuklar' ifadelerini kulanmışdır. Ve bunlar ortaya birşey koyuyor ortada nasıl bir senaryo var. Ne oynanıyor? Ne yapılmak isteniyor ? Bunların üzerinde milletçe düşünmemiz lazım. Kim kime dostur, bunu ortaya koymak lazım. Biz boşuna BDP ile CHP aynıdır demiyoruz. Bunlar aynıdır. Biri diğerinin farklı versiyonudur." ifadelerini kullandı.


İÇİŞLERİ BAKANINA SALDIRI


Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e yönelik saldırıyla ilgili soruya, "Tam detayı gelmedi. Herhalde ciddi birşey olsa gelirdi" diye konuştu. Erdoğan, "Bizim Şırnak'ta bir milletvekili kardeşimizin kardeşi öldürülmüştür. Onun üzerinde de şu anda valilik emniyet bütün çalışmalarını yapıyor" dedi.


KIDEM TAZMİNATI


Başbakan Erdoğan kıdem tazminatıyla ilgili yeni düzenlemenin rafa kaldırılıp kaldırılmadığını soran bir haberciye de , "Kıdem tazminatı konusunda bizim verilmiş bir kararımız yoktur. Ben her zaman şunu söyledim: Kıdem tazminatı konusunda işçi ve işveren sendikaları anlaşırlarsa, o zaman biz gereken adımı atarız. Onlar anlaşamadığı sürece biz bu programın içinde yer almayız" yanıtını verdi.


BİR KAÇ GÜN DİNLENELİM


Bayramda,İstanbul'da olduğunu söyleyen Erdoğan, tatil yapıp yapmayacağını soran bir haberciye de, "Olur yani, birkaç gün de dinlenelim. Yurdışında değil ha!" karşılığını verdi.


ÖA-TY (MK) (FOTOĞRAF)