Festival konuğu olarak geldiği Adana'da DHA'ya açıklama yapan Yekta Kopan, Altın Koza'nın, sadece bu yıl değil bütün tarihi boyunca değerli bir festival olduğunu vurguladı. Kopan, festivalin özellikle son 3- 4 yıldır jüri seçimleriyle başvuran filmlerle ve festivalin şehire yayılmasıyla gücünü giderek arttırdığını kaydetti. Kopan, "Altın Koza'nın bu yıl da çok seçkin bir jüri kadrosu var. Festivalin ruhunu belirleyen biraz da jüri kadrosudur. Hem jüri kadrosunu hem de yarışma seçkisinde yer alan filmleri sağlayan çalışma grubunu tebrik etmek gerekir. Dört başı mamur bir festival oluyor" dedi.

'MUKAYESEYE GEREK YOK'

Altın Koza Film Festivali ile Altın Portakal Film Festivali arasında yapılan kıyaslamayı değerlendiren Yekta Kopan, şu açıklamayı yaptı:

"Altın Koza ile Altın Portakal arasında bir kıyaslama yapılmaması gerektiğine inanıyorum. İki önemli şehrin, kendi geleneğini oluşturmuş iki önemli festivalidir bunlar. Bu coğrafyanın, Türkiye'nin iki önemli festivalidir. İkisinin de kendi içinde ayrı yapılanmaları var. İki festivalin hazırlık sürecinden uygulanmasına kadar kadrosunun, bakış açılarında da farklılıklar vardır. Dolayısıyla bir mukayeseye gerek olmadığını düşünüyorum. İki festival de kendi dinamikleri içinde Türkiye'de sinemaya katkı sağlamaya çalışıyor."

'HAKSIZLIK OLUR'

"Altın Koza'ya başvuran filmlerin, Altın Portakal'a başvuran filmlerden daha nitelikli olduğu yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?" sorusuna da cevap veren Kopan, şunları dedi:

"Yanlış hatırlamıyorsam, Antalya'da Altın Portakal'a katılacak 9'u ilk filmi olan yönetmenlere haksızlık olur böyle bir değerlendirme... O filmlerin hiçbiri henüz görülmedi. Elbette ki, Adana'da, Altın Koza'da yarışacak bazı filmler, uzun süredir beklenen, çekim süreçleri takip edilmiş, merakla beklenen filmler... Dolayısıyla onlara olan merakımız, ilgimiz daha fazla olabir. Ama diğer yarışacak olan filmleri henüz izlemeden, yapıları hakkında fikrimiz olmadan bir nitelik mukayesesine girmek özellikle Antalya'da yarışacak filmlere haksızlık olur."