Bianet’in haberine göre; Ragıp Zarakolu oğlunun evde olmadığını, polisin kapıyı kırarak içeriye girdiğini ve kitaplarına el koyduğunu açıkladı.

"BU BARBARCA DAVRANIŞI PROTESTO EDİYORUM"

Zarakolu, Facebook’tan olayı şöyle duyurdu:

“Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasını ve oğlumun evine yapılan barbarca baskını protesto ediyorum… Geçmişte yayın yönetmenliği ve köşe yazarlığı yaptığım Özgür Gündem gazetesi bugün [dün] kapatıldı. Gazete binası polis olduğunu iddia eden bir güruh tarafından basılarak, gazeteci arkadaşlarım darp edilerek gözaltına alındı. Bunlar arasında gazetenin şef redaktörü Zana Kaya, işletme müdürü Davut Uçar ve şair M. Ender Öndeş de var. Gazetemizin yayın yönetmenliğini yapan Eren Keskin’in ve köşe yazarı Filiz Koçali’nin evine baskınlar düzenlendi. Tatilde bulunan oğlumun evi, yasal ikametgahım olduğu gerekçesi ile bugün öğleden sonra, polis olduğunu iddia eden bir çete tarafından, çelik kapı tahrip olunarak basıldı. Ona hediye ettiğim, tercüme ettiğim, yayınladığım Ermeni; Pontos ve Süryani soykırımı ile ilgili kitaplara el konuldu. Bu barbarca davranışı protesto ediyorum. Kırk yıl basın davalarında yargılandım… Savcılıktan bana tebligat yapıldı. Ben de gidip yazılarıma her zaman sahip çıkıp, saçma iddiaları yanıtladım… Böyle rezalet görmedim, Doksanların kirli savaş yılları dahil… Kazanan barbarlık, ırkçılık ve kitap düşmanlığı değil, hakikat ve insanlık, özgürlük ve demokrasi olacak.”

ZARAKOLU: ULUSLARARASI BİRÇOK ÖDÜL ALMIŞ SOSYALİST YAZAR

Türkiye PEN Merkezi Hapisteki Yazarlar Komitesi, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi başkanlıklarında bulunan Ragıp Zarakolu, Kürt sorunu ve Türkiye’deki azınlık hakları ile ilgilenen uluslararası tanınmış araştırmacı bir sosyalist yazar.

Ragıp Zarakolu, 2005’te Norveç Yazarlar Birliği’nin Norveç Kültür Bakanlığı’yla birlikte verdiği “İfade Özgürlüğü Ödülü”ne, 2007’de TGC Basın Özgürlüğü ve TYB Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’ne, 2008’de Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Ödülü’ne, 2011’de Hagop Meghabart Yaşam Boyu Onur Madalyası’na, 2012’de PEN Jeri Laber Uluslararası Yayınlama Özgürlüğü Ödülü, Asur Kültür Ödülü ve Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü’ne layık görüldü.