Kayseri Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ, Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında bu yıl içerisinde evde yatalak durumda olan ihtiyaç sahibi 539 hastaya hizmet sunduklarını belirtti. Evlerinde hizmet sundukları hastaların uzman görevlilerin yer aldığı mobil ekiplerce de bin 703 defa ziyaret edildiklerini belirten Karadağ, şunları söyledi:

“Hastalara yapılan ziyaretlerde ihtiyaç sahibi yatalak hastaların durumuna göre serum takılmakta, yatak yaraları diğer pansuman gerektiren bakımlar yapılmakta, idrar kateteri takılmakta, yenilenmekte, gerekli tetkikler için kan ve idrar örnekleri alınmakta, yenilenmesi gereken ilaç ve bez raporları da onaylanmaktadır. Hastaların her türlü bakımı ve sağlık hizmeti ayaklarına gidilerek yapılmaktadır.”

İKİ HASTANIN DİŞİNİ DE EVLERİNDE ÇEKTİLER

Enjeksiyondan seruma, kan alımından sosyal ve tıbbi değerlendirmelere kadar değişik alanlarda hastalara hizmet verdiklerini kaydeden Karadağ, yatalak iki hastanın da evde diş çekimini gerçekleştirdiklerini belirtti. İhtiyaç sahibi hastalara ayarlı karyola ve tekerlekli sandalye de temin edildiğini belirten Karadağ, Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi görevlileri ile birlikte Fevzioğlu Mahallesi Horsana Caddesi’nde gecekonduda oturan Hatun Avcı’ya ihtiyacı olan tam fonksiyonlu anti bakteriyel elektrikli hasta yatağını teslim etti.

EVDE SAĞLIK HİZMETİ İÇİN TELEFONLA ARAYIN

Karadağ, 7 yıl önce yüksek tansiyona bağlı felç geçiren ve yatalak durumda olan hastanın maddi durumunun iyi olmadığını ve bu nedenle yerde yattığını dile getirerek, ailenin başvurusunun ardından hastanın yatağın temin edildiğini kaydetti. Karadağ, aileye her türlü sıkıntılarını 444 38 33 nolu evde sağlık hizmeti hattına bildirmelerini de istedi. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle eşinin tedavisini yaptıramadığını ve kendisinin de rahatsızlığı nedeniyle çalışamadığını belirten 52 yaşındaki Celal Avcı ise Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi görevlilerine teşekkür etti. Avcı, “Eşim yatalak durumda. Geçirdiği rahatsızlığın ardından ihtiyaçlarını gideremiyor. Konuşamıyor. İmkanımız olmadığı için yerde sağlıksız bir ortamda yatırıyorduk. Bu donanımlı yatağa çok ihtiyacımız vardı. İlgilenen tüm yetkililere teşekkür ediyoruz” dedi.



CZ(OE/AAA)