Kürt siyasetinin bir zamlar önemli isimlerinden olan ve kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya, HDP’nin seçimlere parti olarak girme kararını değerlendirdi.


Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rûdaw haber sitesine konuşan Yaşar Kaya, Demokratik Toplum Partisi ‘DTP’nin kapatılmasına tepki göstreren siyasetçilerin o dönem “biz Ankara’ya gitmeyeceğiz” dediklerini, ardından “tıpış tıpış” gittiklerini belirtti.

Rûdaw’a konuşan Yaşar Kaya, HDP’nin yüzde 10 barajına karşın seçimlere parti olarak girme kararını “HDP parti olarak rüşdünü ispatlamak istiyor” diye değerlendirdi. Kaya, HDP’nin Kürt politikasını yönetemediğini ve şekillendiremediğini de belirtti. Kaya, şöyle devam etti:


 

“Demokratik Toplum Partiisi ‘DTP) kapatıldığı zaman seçildikleri zaman ‘biz Ankara’ya gitmeyeceğiz’ dediler ve ardından tıpış tıpış gittiler. Bunlar Kürt siyasetini şekillendiremiyorlar, yönetemiyorlar. Diyarbakır’da bir bölge parlamentosu kurabilirlerdi. Bu kimsenin zararına değil. Bundan korktular.”

 

Büyük bir fırsat kaçırıldığını ve “o adım atılmış olsaydı bugün tamamen farklı olurdu” diyen Kaya, şunları söyledi:

 

“HDP’nin barajın altında kalmasını istiyorum. Eğer barajın altında kalırlarsa yeniden böyle bir imkan doğacak. Diyarbakır’a gidilerek bir bölge parlamentosu kurulmasından yanayım. Fiili olarak özerklik durumu yaratılmalı. Özerk yönetim için Kürdistan Bölgesi'ni örnek alsınlar. Barajı geçerlerse bu şekilde yarım yamalak Kürt politikasına devam edecekler.”

 

Kaya, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın eski kadrolarını faal duruma getirmek istediğini, bunun için Hatip Dicle’nin Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) başına getirdiğini belirterek, şu iddiada bulundu:

 

“Bugün İmralı heyeti ve HDP’nin yönetim kadrosunda Öcalan’ın söylemlerinin haricinde adım atan insanlar var. Öcalan buna engel olmaya çalışıyor. HDP yönetimi değişebilir. Osman Baydemir’in başını gelenler Selahattin Demirtaş’ın da başına gelebilir. Kandil, Demirtaş’a Kobani olaylarında komplo kurdu. Demirtaş’a açıklama yaptırdılar. 50 kişi öldü. Bu beyanat Demirtaş’ın bütün karizmasını çizdi. Önümüzdeki seçimlerde HDP yönetiminde bazı değişiklikler olacaktır.”

 

HDP’nin “Türkiyelileşme” politikasını “asimilasyonu benimsemek” olarak değerlendiren Kaya, “Kürtler, Kürt partisi çatısında kendi politikalarını yürütebilirler. Türk solunun bir işe yaramamış kişilerini getirip milletvekili yaptılar” dedi.