Ressam Yaşar Çallı ile eşi Çiğdem Çallı, Düzce'nin Akçakoca İlçesi'nde bulunan Sky Tower Otel'de sergi açtı. Çallı'nın 25, Çiğdem Çallı'nın 15 eseri, otel lobisinde sergilendi. Dün akşam açılan sergiye Akçakoca Kaymakamı Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Fikret Albayrak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak ve çok sayıda davetli katılırken, Çallı çiftinin eserleri beğenildi. Sergi, 25 Aralık tarihine kadar açık kalacak.

Yaşar Çallı, Atatürk'ün rahat bir ortamda çalışması için dedesi İbrahim Çallı'yı Kaşık Adası'na gönderdiğini anlatırken şöyle dedi:

"Bana hep soruyorlardı; 'Kaşık Adası sizin mi?' diye. Bana da komik gelirdi, halk böyle biliyordu. İnşallah önümüzdeki yaz ben de oraya gidip, o havayı koklayıp peyzaj çalışmaları yapmak istiyorum. O yıllarda Dr. Ahmet Medeni ile dedem arasında nasıl bir dostluk var ki, dedemi 'Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar' tablosu kompozisyonunu yapması için yönlendiriyor. Herhalde o istemiştir. Ortak karar vermiş olmalılar. Bu çok ciddi bir mitolojik kurgu. Tabii aslında yani Çallı dedenin konularında böyle bir çalışması yok. 80 yıl önce yapmış olduğu bu tabloyu hangi duygularla yaptığını herkes kendine göre değerlendirebilir." 

Dedesi İbrahim Çallı'nın geçen aylarda ortaya çıkan 'Kayalıklarda Yıkanan Çıplaklar' eseri ile kendisinin geçen yıl yaptığı eserin benzediğini fark edince çok şaşırdığını söyledi.  Yaşar Çallı, "Tabii sanat genlerden gelir ya, bende o büyük sanatçının genlerinden geliyorum. Geçtiğimiz yaz Makedonya Kırçova'daki yaptığım böyle bir tablo var. Bu tablo ile Çallı dedenin konusu aynı, yani kız kaçırma. Mitolojik bir olay. Bu tabloyu 1 ay önce gördük. Geçtiğimiz yıl yaptığım kompozisyonla dedemin yaptığı kompozisyon aynı olunca irkildim. Beni buraya yönelten şey genlerimden gelen dürtü. Çallı dedenin tablosu ile benim tablodaki benzerlik hayrete düşürdü. Bundan dolayı çok mutluyum" diye konuştu.
İlçede ilk sergi açtığını açıklayan Çallı, sanatçıların Akçakoca'da çalışmalarına kareler çıkabilecek doğası olduğunu söyledi. 



AY(MÇ/İD)