İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu bünyesinde bir araya gelen meslek odaları üyeleri, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu’na gönderilecek olan “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin herkesin çalışma hakkını tehdit ettiğini belirterek “Meslek örgütleri olarak bu hukuk dışı düzenlemeyi yanlış ve tehlikeli bularak reddediyoruz, derhal geri çekilmesini talep ediyoruz” dediler. Ülkenin dört bir yanından ihraç olmuş ve güvenlik soruşturması ile işe başlaması engellenmiş tüm hekimler ve sağlık emekçileri yasa teklifine karşı yarın saat 13.00’da Ankara Kuğulu Park’ta bir araya gelecek.

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, torba yasasının sağlıkta şiddeti önleme yasası gibi ortaya atılsa da yalnızca tek bir maddenin şiddetle ilgili olduğunu bunda da cezalarda herhangi bir artış olmadığını belirterek “Ancak Nazi Almanyası’nda görülebilen, kişilerin ve hekimlerin çalışmasını yasaklayan bir kanun ile karşı karşıyayız” dedi.

İstanbul İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise yasa teklifinin 5. maddesinin haklarında hiçbir yargı kararı olmadan kamudan ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin SGK anlaşması olan sağlık kurumlarında çalışmasını yasakladığını, haklarıda hiçbir yargı kararı olmadan güvenlik soruşturması bahanesiyle görevine başlatılmayan yeni mezun hekimlerin 600 gün süreyle hekimlik yapmasının engellendiğini anımsatarak “Bundan sonra siyasi iktidarın hoşuna gitmeyenler işsizlik ve açlıkla cezalandırılacak. Kanun teklifi hekimimizin çalışma hakkını tehdit ediyor” dedi.

Korku devleti

İstanbul Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Hikmet Arısal da korku devleti yaratılmak istendiğini belirtirken, İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Serdar Göksan, “Ülkemizin aydınlık geleceği maalesef karanlığa götürülmek isteniyor” şeklinde konuştu. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon kurulundan Cevahir Akçelik ise “İnsanların çalışma haklarının elinden alınması da insan haklarına vurulmuş darbedir” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkez-oğlu, yaptığı yazılı açıklamada Dünya Tabipler Birliği’nin “utanç verici” ve “çalışma hakkına yönelik açık bir ihlal” olarak değerlendirdiği yasa tasarısının derhal geri çekilmesi gerektiğini belirterek “Ülke tarihine böyle bir leke sürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur” dedi.