Erbil, 'Gazetecilere 7. Kat Gözaltısı)' haberleriyle ilgili bir soru üzerine de "Ben başka savcı arkadaşlarımızın ve kurumların almış olduğu tedbir ve önlemlere karşı görüş bildiremem. O onların görüşüdür" diye konuştu.

 


15. Uluslararası Savcılar Forumu, İstanbul Hilton Otel'de başladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'in de katıldığı forumda Tunus, Fas, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün, Lübnan'dan gelen başsavcı ve savcılar da yeraldı.


"ÜÇ GÜN BOYUNCA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNACAĞIZ "


Foruma verilen arada gazetecilerin toplantıya ilişkin görüşlerini sorması üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, şunları söyledi:


"Bu forum terörizm, kaçakçılık, insan ticareti, kara para aklama ve buna benzeyen sınırı aşan suçlarla ilgilidir. Ayrıca sporda şike ve buna benzer önemli konular var. Onunla ilgili olatak üç gün boyunca görüş alışverişinde bulunacağız. Konuklarımızla bu toplantının Türkiye'de ilk defa düzenlenmesi çok önemli. Çünkü AB ülkeleri arasında toplantılar düzenleniyordu. Bu toplantı AB'ye üye olmayan ülkemizde yapılıyor. Bir diğer ilk ise, bu toplantıya ilk kez Fas Tunus, Cezayir, Libya , Mısır, Ürdün, Lübnan gibi ülkelerin katılmasıdır."


"BİZ O BİLGİ ÇAĞINA AYAK UYDURMAKTAYIZ"


Gazetecilerin gündemle ilgili soru sormak istemesi üzerine Erbil, "Gündemle ilgili soruları hiç kabul etmediğimi biliyorsunuz. Burada forumla ilgili ne sorarsanız cevaplandırırım ama gündemle ilgili sorulara hiç cevap vermiyorum " dedi.


Şike davası sürecine ilişkin bir soru üzerine Hasan Erbil, şöyle konuştu:


"Onunla ilgili bilgileri Başsavcılığın sitesinde bulabilirsiniz. Başka hiçbir bilgi veremem. Süreci takip edersiniz. Görevle ilgili hiçbirşey yapamam. İnternet sitesine bakarsanız, dosyanın gelip gelmediğini öğrenirsiniz, okunmaya verilip verilmediğini de öğrenirsiniz. Sonucunu da yine internet sitesinden takip ederseniz tebliğnamenin yine yazılıp yazılmadığını da öğrenirsiniz. Tebliğnamenin nasıl yazıldığını da öğrenirsiniz. Artık bundan sonra eski düzende olduğu gibi hiçbir vatandaşımızın hiçbir avukat arkadaşımızın Ankara'ya Başsavcılığa gelmesine gerek yok. Herşey sitede. Çağımız bilgi çağı. O nedenle biz o bilgi çağına ayak uydurmaktayız. "


"BU KONULARDA HİÇBİR ŞEY SÖYLETEMEZSİNİZ. SÖYLEMEM DE "


Erbil'e Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde Terörle Mücadele savcılarıyla görüşen gazetecilerin ad - soyad, çalıştığı kurum gibi bilgileri içeren bir form doldurmasıyla ilgili bir soru da soruldu. Erbil, "Ben başka savcı arkadaşlarımızın ve kurumların almış olduğu tedbir ve önlemlere karşı görüş bildiremem. O onların görüşüdür. Bizim görüşümüz eleştiri anlamında hiçbir şey söyleyemem. Onları ilgilendirir ve sizleri ilgilendirir " dedi. Bir gazetecinin İspanya'da bir savcının İspanya derin devletine ilişkin soruşturma başlatmasıyla ilgili soruyu da yanıtsız bırakan Hasan Erbil, " Bu konularda hiçbir şey söyletemezsiniz. Söylemem de. Bu konular görev başında yapılır. Takip ediyorsunuz beni. Hiç konuşmadığımı da biliyorsunuz. Ben 15 - 20 yıllık savcıyım bu konuları iyi bildiğimi de söyleyebilirim " diye konuştu.


Erbil daha sonra foruma katılan İstanbul Başsavcı Vekili Zekeriya Öz ile bir süre ayaküstü sohbet etti.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)