Doç. Dr. Kürkçü, bir yıllık çalışmayla piyasada santilitresi 80- 500 dolar arasında satılan ithal yapay kemik tozunu çok daha ucuza hastaların yararına sunabileceğini belirtti. Doç. Dr. Mehmet Kürkçü, "Seri üretim için Sağlık Bakanlığı'na başvurduk. Ancak bakanlık, bu ürün için bio uyumluluk, sterilizasyon ve hayvan testlerinin yapılıp, AB uyum yasaları kapsamında CE belgesi ile akredite edilmesi gerektiğini bildirildi. Bunun üzerine CE belgesi verebilecek laboratuvar arayışına girdik. TÜBİTAK, Hacettepe Üniversitesi ve farklı kurumlara başvurduk. Ancak ürünümüzün testlerini yapıp akredite edecek laboratuvar bulamadık. Avrupa'daki laboratuvarlara başvurduk. 1.5 yıldır uğraşıyoruz, maalesef CE belgesi alamadık" dedi.

Doç. Dr. Kürkçü, Türkiye'de satılan ithal yapay kemik ürünlerin bazılarının nasıl üretildiğinin belli olmadığını öne sürdü. Doç. Dr. Mehmet Kürkçü, "Türkiye'de satılan yapay kemik ürünlerinin bir çoğunun nasıl üretildiği belli değil. Benden istenen testlerin yapılıp yapılmadığı bile belli değil. Hatta bazılarında insan, bazılarında ise domuz kemiği kullanıldığı iddiaları var" diye konuştu.

'KEMİĞİ SATAN DA AKREDİTE VERECEK OLAN DA AVRUPA'

Türkiye'de satılan yapay kemik ürünlerinin büyük bölümünün Avrupa ülkelerinden ithal edildiğini belirten Doç. Dr. Kürkçü, kendi ürününe de Almanya'dan CE belgesi almaya çalıştığını anlatıp, şunları söyledi:

"Başvurduğum laboratuvar, benden ürünümü şişeleyeceğim, paket yapacağım malzemeleri sordu. Bunun için kullanacağım malzemelerde de yine CE akreditesi istediler. Türkiye'de üretilen malzemeler CE akreditesi alacak kalitede ancak bu belgeyi alan firma yok. Her şeyi yurt dışından ithal etmemizi istiyorlar. Hatta hayvan kemiği için bile 'Türkiye'den kullanamazsın' dediler. Nedenini sorduğumda Türkiye'nin, 'deli dana hastalığı' çıkabilecek ülkeler listesinde olduğunu belirttiler. Ancak Almanya'da yapay kemik üreten firmalar var. Almanya kendi hayvanından yapay kemik üretip Türkiye'nin de içinde olduğu birçok ülkeye ihraç ediyor. Bana 'Türkiye'den hayvan kemiği kullanamazsın' diyen laboratuvar da yine Almanya'da."

'TÜRKİYE AB YASALARI İÇİN HAZIRLIK YAPMADI'

Üretim yapmak için her türlü hazırlığı yaptığını kaydeden Doç. Dr. Kürkçü, ürününe marka bile hazırladığını aktardı. Doç. Dr. Kürkçü, "Elimizden geleni yaptık. Artık bu saatten sonra artık yapacak bir şey yok. Almanya'daki laboratuvar onay verirse üretime geçeceğiz. Eğer onay alamazsak 700 bin liram boş yere harcanmış olacak. Türkiye, hazırlanmadan AB uyum yasalarına geçiş yapıyor. Bunun sonunda işte bu sorunlar çıkıyor. Türkiye'de satılan ürünlerde CE akreditesi aramıyorsun ama ülke içinde üretmek isteyene bu belgeyi soruyorsun" dedi.

YAPAY KEMİK NASIL ÜRETİLİYOR VE NEREDE KULLANILIYOR?

Yapay kemik, büyükbaş hayvanların sırtındaki bir kemikten üretiliyor. Her hayvandan kullanılabilecek bir avuç büyüklüğünde kemik çıkıyor. Bu kemik hayvandan çok daha değerli kabul ediliyor. Alınan kemik bir takım işlemlerden geçirildikten sonra özellikle ortopedi ve çene cerrahisi ameliyatlarında kullanılıyor. Kırıklarda, ameliyatlarda ve çene cerrahisinde ihtiyaç duyulan kemiğin üzeri yapay kemikle kaplanıyor. Bir süre sonra yapay kemik, kimyasal ürün olmadığı için, insandaki kemikle uyum sağlıyor. Dolgu malzemesi olarak kullanılan yapay kemik tedavi sürecini hızlandırıyor.