Yalvaç İlçe Jandarma Komutanlığı, Yukarı Kaşıkara Beldesi'nde kaçak kazı yapan define avcılarının ortaya çıkardığı 6'ncı yüzyıla ait mozaikleri satmaya çalıştığı bilgisini aldı. Uzun süre istihbarat çalışması yapan jandarma kazı alanında önlem alırken, kaçak kazı yapan 3 kişiyi de izlemeye başladı. Güvenlik güçleri dün öğle saatlerinde Sarayönü Mevkii'ndeki kazı alanında Abdullah P. (38), M.Emin P. (28) ve İsmail P.'nin (33) bir grupla pazarlık yaptığını belirledi. Baskın yapan jandarma, 3 define avcısı ile İstanbul'dan mozaikleri almak için geldiği kaydedilen Bekir G. (28), Ö.Faruk S. (28), Emrah A. (35) ve Ahmet B.'yi (24) suçüstü yakaladı.

ÜZERİNE GİYSİ ÖRTÜP TOPRAKLA KAPATMIŞLAR

Mozaiklerin bulunduğu yeri kazan ekipler, Geç Roma Dönemi'ne ait pano şeklindeki mozaiklerin üzerinin eski giysilerle örtüldükten sonra toprakla kapatıldığını belirledi. Bölgede güvenlik önlemi alan ekipler, şüphelileri Yalvaç Jandarma Karakol Komutanlığı'na götürdü. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, dün gece çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

MÜZE MÜDÜRÜ: PAHA BİÇİLEMEZ BİR ESER

Yalvaç Müze Müdürü Özgür Çomak, Sarayönü ören yerinin koruma altına alınması için 14 Ekim'de Antalya Koruma Kurulu'na başvurduklarını hatırlattı. Koruma kararının alındığını da vurgulayan Çomak şöyle dedi:

"Ortaya çıkarılan eserler paha biçilemeyecek kadar değerli. Toprağın 180 santimetre altında bulunan eserler, hiç bozulmadan günümüze ulaşmış. Eserde, bir insan ve balık figürü bulunuyor. Tahminlerimize göre Geç Roma dönemine yani M.S. 6'ncı Yüzyıla ait. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kurtarma kazısı yapmak için başvuruda bulunacağız. O zaman bu eser tamamen ortaya çıkacak."

HAVARİ VE  FİGÜRÜ

Bölgede bir kilise olduğunu tahmin ettiklerini anlatan Çomak, "Mozaiklerin üzerindeki başı haleli ve elleri iki yana açık insan figürü, Hristiyanlığın yayılmasını sağlayan İsa'nın havarilerini, diğer balık figürü ise bolluk ve bereketi temsil eden resme benziyor. Bu eserle ilgili tam bir sonuca kazı sonuçlandıktan sonra ulaşacağız. Önemli bir tarih ve kültür varlığını Yalvaç'ın envanterine kazandıracağız. Bulunan eser çok değerli" diye konuştu.



NA(HA/COŞ)