Atatürk'ün bağışladığı ve üzerinde tarımsal araştırmalar merkezi kurulan ve son dönemde kullanılmayan TİGEM'e ait 2 bin 700 dönüm araziden Yalova Üniversitesi’ne tahsis edilen 940 dönümlük bölümü içine kurulacak Merkez Kampus'un temel atma törenine, Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Bağımsız Yakup Koçal, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Meftun Dırman, öğretim üye ve görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Kampus ile ilgili bilgi veren Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Bozdağ, 350 bin metrekarelik alana inşa edilecek Yalova Üniversitesi Merkez Kampusu'nda derslikler, fakülte binaları, botanik bahçesi, futbol sahası, tenis kortu, 8 bin kişilik amfi tiyatro, katlı otopark, marina, cami, laboratuar ile spor salonunun yer alacağını söyledi. Kampusun karşısındaki alanda 3 bin kişi kapasiteli öğrenci yurdunun yapılacağını ifade eden Prof. Dr. Bozdağ, vatandaşların kampus içerisinde gezebileceğini ve halka açık alanların da olacağını dile getirdi.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ise yapılan çalışmalarda, kapıcısından rektörüne kadar herkesin gönül ve emek verdiğini belirterek, "Bundan sonraki çalışmalarda destekler arayarak devletin vermiş olduğu destekle kampusumuzu tamamlamak istiyoruz” dedi.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal da Yalova’nın, Türkiye’nin ideal kent büyüklüğüne sahip olacağını kaydederek, “Üniversitenin gelecek 10-15 yılını şimdiden görebiliyoruz. Yalova gelecekte il nüfusu 500 bine, kent merkezi olarak 250 bine ulaşan, 30 bin öğrencisiyle Türkiye’nin ideal kent büyüklüğüne sahip bir il olacaktır. Üniversitenin burada yeri önemli. Çok tartışıldı Yalova’da. Kampusun kentle bütünleşmesini önemsiyorum. Üniversitenin kentle bütünleşen bir mesafede olmasını gerçekten önemli buluyorum” diye konuştu.

Yalova Üniversitesi Merkez Kampusu’nun ilk binasının temelini atmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Yalova Valisi Esengül Civelek ise, “Üniversitemizin daha ileri yerlere götürülmesi için ve Yalova’nın bir eğitim kenti olması noktasında, devlet, üniversite, özel sektör, sivil toplum kuruluşları olarak var olan işbirliğimizi güçlendirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Temelini atacağımız binanın ardından yeni binaların yapımları başlayacaktır ve 2013 yılı üniversitemiz için yatırım yılı olacaktır” dedi.

Konuşmalardan sonra Vali Civelek, Başkan Koçal, Rektör Prof. Dr. Eruslu, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Meftun Dırman, Emniyet Müdürü Ahmet Selim Akyıldız, Jandarma Alay Komutanı Albay Ahmet Çelik ve Prof. Dr. Bozdağ temele ilk harcı koyacak butona basarak kampusun temelini attı.