Yağışlar, Eceabat ilçesine bağlı Kocadere Köyü’ndeki Çaylar Deresi yakınlarında erozyona neden oldu. Toprağın aşınmasıyla birlikte bölgede çok sayıda kemik ortaya çıktı. Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı bölgede bulunan kemiklerin, 97 yıl önce vatanı uğruna şehit düşen askerlere ait olduğu düşüncesiyle Milli Park Müdürlüğü harekete geçti.

'ŞEVKİ PAŞA HARİTASINDA YOK'

Bölgede inceleme yaptıklarını belirten Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu şunları söyledi:

"Aşırı yağışlardan sonra toprak aşınmalarıyla birlikte Çanakkale Savaşları’ndan kalma şehitlerimizin ve yabancı askerleri ait kemiklerin ortaya çıktığı sıkça görülmekte. Ancak bu kez farklı bir durum ile karşı karşıyayız. Biz, bu kemiklerin ortaya çıkmasıyla burada bir şehitlik olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitliklerin yerlerini bize gösteren 1916 yılında Şevki Paşa’ya ait haritada burası işaretli değil ve şehitlik olarak görünmüyor. Bunun için, Çanakkale Savaşları’nın 100’ncü yıl hazırlıkları kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışma var. Bu çalışmayla, radar ve jeofizik ölçümlerle Şevki Paşa Haritası’ndaki şehitliklerin sınırlarını belirleyeceğiz. Daha sonra bu şehitlikleri ihya edeceğiz. Haritada işaretli olmayan, kemikler bulduğumuz bu bölgeyi de projeye dahil etmeyi düşünüyoruz?"

Hacıalioğlu, bu manzaraları gördükten sonra yaptıkları tek uygulamanın hiçbir kemiğe elle dokunmadan veya bir yere taşımadan kürekle toprak atmak vasıtasıyla üzerlerini örtmek olduğunu söyledi.



EK(İÖ/COŞ)