İzmir’in Foça İlçesi’nde 2 askerin şehit olduğu bombalı saldırıyı gerçekleştiren ve Şanlıurfa’da biri ölü, diğeri yaralı olarak ele geçirilen PKK'lı 2 teröriste yardım ve yataklık ettiği belirlenen 4’ü akraba toplam 5 kişi yakalandı. Şüphelilerden Şanlıurfa'da yakalanan 2’sinin İzmir’e getirelceği öğrenildi. Operasyonla ilgili açıklama yapan İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, "Patlamayla ilgili karanlıkta nokta kalmadı. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı" dedi.

Foça İlçesi’nde geçen 9 Ağustos’ta saat 08.07'de Değirmenlik Caddesi’nde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Foça Deniz Üs Komutanlığı Amfibi Görev Grup Komutanlığı’na ait servis otobüsünün geçişi sırasında iki ayrı patlama meydana gelmiş ve olayın ardından Ulaştırma Er Özkan Ateşli olay yerinde, Ulaştırma Uzman Çavuş Hakan Furkan Özmen de ağır yaralı olarak kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde şehit olmuştu. Patlamada 12 kamu görevlisi de vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Olayın ardından terör örgütüne yakınlığıyla bilinen bir internet haber sitesinde, patlamayı PKK’ya bağlı TAK adlı grubun üstlendiği açıklanmıştı.

BEŞ AYRI PARMAK İZİ TESPİT EDİLDİ

Patlamanın hemen ardından olay yerindeki incelemelerde polis ekipleri, patlayıcı yapımında kullanılan naylon poşet, pet su şişesi ve diğer yaşam malzemeleri olmak üzere toplam 5 materyalde bombacılara ait parmak izi tespit edildi. Bu parmak izleri, Emniyet Genel Müdürlğü aracılığıyla tüm emniyet müdürlüklerine, bombacıların kimliklerinin belirlenmesi için gönderildi.

ŞANLIURFA’DAKİ ÇATIŞMA BOMBACILARI ELE VERDİ

Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’nde 2 Eylül’de polis ekipleriyle yaşanan silahlı çatışma sonrasında, 'Ahmet Bal' kod adlı teröristin ölü, Yunus Çiçek’in de yaralı olarak ele geçirilmesi Foça’daki bombalı saldırı olayının çözülmesini sağladı. İzmir polisin bağlantıya geçtiği Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı parmak izi karşılaştırmasında, teröristler 'Ahmet Bal' ile Yunus Çiçek’in Foça’daki eylemi gerçekleştiren bombacılar olduğu tespit edildi.

SERİ OPERASYONLAR BAŞLADI

İki bombacının yakalanmasının ardından, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyonlarına başladı. İzmir’in Bayındır İlçesi’nde teröristlere yardım ve yataklık yaptığı tespit edilen Ş.R. ve kardeşi Ş.R. Bayındır’ın Yanıkkavak Evleri Mevkii’nde, akrabaları F.K. ise ilçe merkezinde yakalandı.

Ayrıca, Ş.R. ile Ş.R.’nin kardeşi K.R. ve suç ortakları H.D. de Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde bugün saat 03.00 sıralarında düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda yakalandı.

BEŞ GÜN BOYUNCA KEŞİF YAPMIŞLAR

Gözaltına alınan zanlıların polise verdiği bilgiler bombalı saldırının tüm detaylarını da ortaya çıkarttı. Sanıkların verdiği bilgiye göre, bombacılar 'Ahmet Bal' ve Yunus Çiçek’in, 'Bahoz' kod adlı Fehman Hüseyin’den aldıkları talimat doğrultusunda, Irak’ın kuzeyinden Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi’ne geçerek, burada şüphelilerden K.R. ile 3 Ağustos’ta bağlantıya geçtikleri tespit edildi. İki bombacının daha sonra da 4 Ağustos’ta H.D. ile buluşup yolcu otobüsle Manisa’nın Turgutlu İlçesi’ne geldikleri, buradan otomobille Bayındır İlçesi’ne geçtikleri saptandı. İki bombacının patlayıcıları burada buluştukları Ş.R. ve kardeşi Ş.R.’den aldıktan sonra aynı gece bir otomobil ve bir kamyonetle polis kontrolünden kurtulmak için birbirlerine eskortluk yaparak İzmir’in Foça İlçesi’ne gittikleri, iki bombacıyı burada bırakan Ş.R. kardeşlerin daha sonra Manisa’ya döndükleri tespit edildi. İki bombacının, bombalı saldırıdan beş gün önce ilk olarak Manisa merkeze gittikleri, buradaki polis ve askere ait tesislerde keşif yaptıktan sonra tekrar İzmir’in Foça İlçesi’ne geçtikleri ve aynı şekilde burada da keşifte bulundukları belirlendi.

Beş gün boyunca Foça’daki dağlık bölgede hem gizlenip hem de keşif yapan şüphelilerin, bombalı saldırının hemen ardından da yine otomobille Manisa’ya gittikleri buradaki dağlık bölgede 20 gün boyunca saklandıkları. Daha sonra buradan yolcu otobüsüyle önce Adana’ya sonra da bir başka yolcu otobüsüyle Urfa’ya gittikleri saptandı. Bombacıların, Suriye üzerinden de Irak’ın kuzeyine kaçmayı planladıkları, ancak çatışmanın yaşanmasıyla da yakalandıkları bildirildi. Gözaltına alınan 2'si kardeş 3 kişinin sorgularının devam ettiği, Şanlıurfa’da gözaltına alınan K.R. ile H.D.’nin de sorgulanmak üzere İzmir’e getirileceği belirtildi.

KİMLİĞİ SAHTE

 Şanlıurfa’da çatıştığı polise atmaya çalıştığı el bombasının patlamasıyla ölen ve üzerinden kod adı olarak kullandığı 'Ahmet Bal' adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı çıkan teröristin gerçek kimliğinin de parmak izi araştırmasının ardından netlik kazanacağı ifade edildi.

BİLKAY: ŞEHİTLERİN KANI YERDE KALMADI

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde açıklama yapan izmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, "Foça’daki bombalı saldırı olayı bizim açımızdan aydınlatılmıştır ve karanlıkta bir nokta kalmamıştır. Şehitlerimizin kanı da yerde kalmadı" diye konuştu. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

"SALDIRIYI BİZİM EKİP Mİ YAPTI?"

Foça’da düzenlenen saldırı sonrası Fehman Hüseyin’in Türkiye’deki teröristlerle telsiz üzerinden bağlantı kurup, "Saldırıyı bizim gönderdiğimiz ekip mi yaptı?" diye sorduğu ve saldırıyı kendi ekibinden töreristlerin gerçekleştirdiğini öğrendiği konuşmanın istihbarat birimleri tarafından deşifre edildiği ortaya çıktı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Taylan YILDIRIM/İZMİR,



İÖ(SS)