Varto ilçesinde taksicilik yapan Mehmet Tekin, Karameşe Köyü yakınlarında yol kenarında yaralı bir baykuş gördü. Bölgede nadir görülen boynuzlu baykuşu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne getiren Tekin'e buradaki görevliler, Elazığ Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesine götürmesini istedi.

Tekin, Kaymakam Ahmet Günaydın'ı ziyaret ederek yardım istedi. Yaralı baykuşu seven Kaymakam Günaydın, tedavi masfarlarını karşılayacağını bildirdi. Bölgede nadir görülen bu kuşun gelecek nesillere ulaşması için sahip çıkılması gerektiğini belirten Kaymakam Ahmet Günaydın, tedavi masrafları SYDV tarafından karşılanacak kuşun iyileştikten sonra yeniden doğaya bırakılacağını söyledi.

BOYNUZLU BAYKUŞ

Boynuzlu baykuş türünün İç Anadolu'daki bazı iller ile bu bölgeye yakın yerlerde yaşadıklarını hatırlatan Veteriner hekim Öner Özbey, "Baykuş türünün nesli giderek azalıyor. Şu an için resmen koruma altında değil, ancak korunması gereken kuş türüdür. Açık ormanlık alanlarda, nehir kenarlarında ve çalılıklarda yaşar. Başlıca avı çiftçinin korkulu rüyası olan tarla faresidir. Ekosisteme büyük fayda sağlar. Görünüşü itibariyle de sevimli bir hayvandır" bilgisini verdi.