Van'da geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen ve yıkıma yolaçan 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından MTA Genel Müdürlüğü, kentte geçen mayıs ayında yeni bir araştırma başlattı. 7.2 büyüklüğündeki fayı araştıran 15 kişilik ekip, fayın karada 27 kilometrelik bir kırığa neden olduğunu belirledi. Ancak 7.2 büyüklüğündeki fayın daha büyük bir kırığa neden olacağı tezinden yola çıkan MTA uzmanları, araştırmalarını sürdürdükleri Van Gölü'nün dibinde fayın devamına ulaştı.

MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Daire Başkanı Erol Timur başkanlığındaki 4'ü uzman 15 kişilik ekip, son model sismik cihazların yerleştirildiği tekneyle araştırmayı başlattı. Araştırma kapsamında gölde belirlenen hatlar boyunca oradaki yansımalar alınarak, bilgisayar ortamında kaydedilecek. Daha sonrada bilgisayar programıyla gölün röntgeni çekilmiş olacak.

FAY GÖLÜN ALTINDA

7.2'lik depremi oluşturan fayı karada haritalandırdıklarını belirten Timur, araştırmalarının amacının fayın devam eden kısmını Van Gölü dibinde tespit etmek ve varsa deprem üretebilecek diğer fayları bulmak olduğunu söyledi. Timur, "Araştırmamızın ilk etabı 2 ay sürdü. Tahmin ettiğimiz gibi bu fayın göl altında devam ettiğini gördük. Fakat Van Gölü'nün tamamı için calışmalarımız bitmedi. Gölün hemen hemen ortasına kadar kırığı tespit ettik. Fayın ne kadar devam ettiğini ve bir daha kırılıp kırılmayacağı ve başka deprem üretecek diri fayların varlığını araştırıyoruz. Van Gölü'nde bu düzeyde bir araştırma ilk defa yapılıyor. Adeta Van Gölü'nün taban topoğrafyası çekiliyor" dedi.