Van'da, depremzede ailelerden hak sahibi olarak kabul edilen ve evini yapana yardım yöntemiyle yaptırılacak köy evi ve ahırlarının kontrollük hizmeti, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Depremler sonrasında Van köylerinde, 9 bin 500 ailenin konut, 3 bin 500 ailenin de ahırdan hak sahibi olduğu belirlendi. Bu ailelerin ev ve ahırlarının evini yapana yardım yöntemiyle yapılacağı, AFAD tarafından Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'ne bildirildi.

"KÖYSEL DÖNÜŞÜM BAŞLADI"

Köylerde yapılacak konut ve ahırların fen ve sanat kaidelerine uygun olarak yapımını sağlamak üzere Bakanlık tarafından Van'da koordinasyon merkezi oluşturuldu. Teknik elemanlarla başlatılan çalışmalarda köylerde ilk defa hazır betonla inşaatlar yapılmaya başlandı. Beton mukavemet ve demir çekme deneyleri laboratuvar ortamında gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda, 9 bin 500 konutun ve 3 bin 500 ahırın evini yapana yardım modeliyle yapılması onaylandı. Bunlardan 3 bin 700 konut ile 660 ahırın inşaatı devam ediyor. Evini yapana yardım modeliyle Van merkez ile Erciş ilçesinde hak sahiplerine toplam 30 milyon lira hak ediş ödemesi yapıldı. Böylelikle, Türkiye genelinde 5 Ekim'de uygulamaya konulan Kentsel Dönüşüm Projesi Van merkez ve Erciş ilçesi köylerinde bir anlamda ilk defa "Köysel Dönüşüm" olarak hayata geçirilmeye başlandı.

VAN 3 BÖLGEYE AYRILDI

Kontrollük Hizmetlerinin Müşavirlik Hizmeti Satın Alma Yöntemi ile yapılması hususunda Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve AFAD arasında mutabakat sağlandı ve hazırlanan protokol çerçevesinde kontrollük hizmetlerinin, Bakanlık nezaretinde yürütülmesi kararlaştırıldı. Bölgenin coğrafi yapısı ve ulaşım imkanları göz önünde bulundurularak, merkez ve Erciş ilçesi köylerinde yaptırılacak ev ve ahırların kontrollük hizmetlerinin, "Van 1. Bölge Köyleri", "Van 2. Bölge Köyleri" ve "Erciş Köyleri" olmak üzere 3 bölgeye ayrılarak yaptırılması uygun görüldü.

 


(GO)