Valilik, 1 ay önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyi, tüm okul müdürlüklerine göndererek, okullarda para toplamayı yasaklayıp, aksine davrananlar hakkında soruşturma açılacağını bildirdi. Bu arada, aidat toplayan bazı okul yöneticileri hakkında da soruşturma başlatıldı.

Ancak eğitim camiasında, özellikle hiç ödenek gönderilmeyen ilköğretim okullarında, aidat toplanmaması halinde tuvalet temizliklerinin yapılamayacağı, taşeron hizmetlilerin ücretlerinin ödenemeyeceği ve birçok giderin karşılanamayacağı yönünde tepki oluştu. Okul yöneticileri devletin ödenekleri artırması için baskı yapmaya başladı. Bunun üzerine Valilik, yayınladığı 2'inci genelgeyle okul aile birliklerinin öğrenciye yansıtmadan velilerden para toplayabileceğini bildirdi. Genelgede, "Eğitim amacında harcanmak üzere okul aile birliklerince öğrencilere yansıtılmadan velilerden tamamen gönüllülük esasıyla yardım toplanabilecektir" denildi.

Adana'da 851 okulda 454 bin 391 öğrenci eğitim- öğrenim görüyor.

EĞİTİMCİ TAHSİLDARLIKTAN KURTULSUN

Türk Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Kamil Köse, özellikle ödenek gönderilmeyen ilköğretim okullarında acilen maddi olarak düzenlemeye yapılması gerektiğini belirtti. Ödenek gönderilmesi durumunda öğretmen ve okul yöneticilerinin tahsildarlıktan kurtulacağını belirten Köse şöyle dedi:

"Ödenek gönderilirse okullardaki bütün dedikodular, problemler biter. Bütün olayların başı, okullara ödenek gönderilmemesidir. Bunu yine yetkililer çözebilir. Ancak daha önce yayınlanan genelgenin yanlış olduğunu ve kamuoyunda yanlış anlaşılacağını beyan etmiştik. Yeni gelen genelgede öğrenci ile muhatap olunmadan velinin gönüllü yapacağı yardımların alınabileceği belirtiliyor. Hiçbir eğitim çalışanı öğrencisini zaten zor durumda bırakmaz. Dileriz en kısa zamanda okullara ödenek çıkar ve eğitimciler tahsildarlıktan kurtulur."

BİR ÇOK OKUL YÖNETİCİSİNE SORUŞTURMA AÇILDI

Eğitim-İş Adana Şube Başkanı İsa Kayadan ise, aidat toplamayı onaylamadıklarını, ancak bağış yapmak isteyenlerin de engellenmemesi gerektiğini savundu. Birçok okul yöneticisi hakkında okulda aidat toplama yüzünden soruşturma açıldığını belirten Kayadan şunları söyledi:

"Açılan soruşturmalar sonrası Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüğümüzde, bunun bakanlıktan gelen genelgeden kaynaklandığını anlattılar. Biz de, 'Sosyal devlette bağış olmayacaksa, açtığınız okulların giderlerini karşılayın' dedik. Ne okul aile birliğini, ne öğretmenleri, ne de okul yöneticilerini tahsildar havasına sokmayın. Baskı yoluyla bağış ve aidat alanlar soruşturulsun. Ancak, 'Ben bağış yapmak istiyorum' diyen vatandaşı engellemek mümkün değil. Ama 'ödenek de yok, bağış da yasak' derseniz, bunun bir çaresini bulmak zorundasınız. Okulları kendi başına terk etmeyin."



MK(OA/COŞ)