Gülseli ÖZDEMİR-İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, “Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü" günü nedeniyle, Neve Şalom Sinagogu'nda düzenlenen törende konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Bu kürsüden hem kendi tarihim ve nefsim ile hoşgörüye hizmet etmiş bir neslin kuşağı olarak soykırımı lanetleyebilmek her zaman hakkımız olmalıdır. Ama bu hakkın bize ait olduğunu söylemek istiyorum" dedi. Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva da, “Milyonlarca insanın holokost kurbanı olması gerçeği, insanlığın geleceği için ancak bu şekilde bir anlam kazanabilir. Ruhları şad olsun" diye konuştu. Törende Mutlu ve Haleva soykırım kurbanları için mum yaktı.

27 Ocak Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü" dolayısıyla Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati tarafından İstanbul Şişhane'deki Neve Şalom Sinagogu'nda tören düzenlendi. Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman, Büyükelçi Ertan Tezgör, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Sabah Gazetesi Yazarı Emre Akgöz, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin ve cemaat mensupları katıldı.

SOYKIRIM KURBANLARI ANISINA MUM YAKTILAR

Soykırım kurbanlarının anısına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva, mum yaktı. Haleva, mumu yakmadan önce şunları söyledi: "Tanıkları da, kanıtları da henüz tüm somutluğuyla önümüzde bulunan insanlık tarihinin kaydettiği en büyük vahşeti ve dehşeti, bu gezegenin sakinleri olarak dünya çapında birlikte ve bir ağızdan kınadığımız bugün ve burada, ben bu mumu aramızda bulunan ve bulunmayan herkesin namına istisnasız ve tek tek her bir holokost kurbanının ruhunu taziz etmek üzere yakıyor ve bu felaket karşısındaki ortak tutumlarımızın insanlığın geleceği ve barış içinde birlikte var olması adına, yepyeni umutların yeşermesine ortam hazırlamasını diliyorum. Milyonlarca insanın holokost kurbanı olması gerçeği insanlığın geleceği için ancak bu şekilde bir anlam kazanabilir. Ruhları şad olsun."

SOYKIRIMI LANETLEYEBİLMEK HER ZAMAN HAKKIMIZ

Mum yakılmasının ardından bir konuşma yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da şunları söyledi:

"Sevgi saygı ve selam sözcüklerini çok kullanıyoruz ve bu sözleri daha fazla kullanmalıyız. Ancak bu kelimeleri kullanırken gönlümüzde de hissetmeliyiz. Aslında insan olarak kendimiz ile gurur duymalıyız. İnsanoğlu, atası Adem'den bu yana çok işler gerçekleştirdi bilimde, sanatta. Bunu insanoğlu yaptı. Fakat insanlık keşke bu kadar derine giderken, bu kadar derin kainatı keşfederken, keşke kendi gönlünde ve kalbinde hissedebilse kendini vicdanını dinleyebilse. Tarihimizde bunlardan çok örnek var. İçinde bulunduğumuz mekan Allah'ın mekanı, bütün insanların buluştuğu ortak mekan ise gönül evidir. Bütün insanların buluştuğu bu gönül evinde arzu edilen şey, sevgidir ve nefrete asla fırsat vermemektir. Bu kürsüden hem kendi tarihim ve nefsim ile hoşgörüye hizmet etmiş bir neslin kuşağı olarak soykırımı lanetleyebilmek her zaman hakkımız olmalıdır. Ama bu hakkın bize ait olduğunu söylemek istiyorum."

Programa ayrıca TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez birer mesaj gönderdi.

GÖ İT (ÖA) (FOTOĞRAF)