İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yürütme Komitesi ve Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, 22 Kasım 2012’de Paris’te Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu’nda yapılacak İzmir sunumu öncesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Vali Kıraç, yapacakları sunumda EXPO’ya bakışın, bölgeyi ve insanı getireceği noktanın dile getirileceğini belirterek, "Biz aynı zamanda duygusal milletiz. O bölümlerde tarihi, kültürel insani değerlerimizi ortaya çıkaran bir boyut ayırıyoruz. En sonunda bir mesaj veriyoruz ve sunumumuzu bu şekilde tamamlıyoruz" dedi. BIE Genel Kurulu’nun çalışmalarına 22 Kasım 2012 saat 09.30’da başlayacağını söyleyen Kıraç, EXPO bilgilendirmeleri sonrasında 2020’ye aday ülkelerin sunumlarının gerçekleştirileceğini, İzmir’in Tayland’ın Ayutthaya kentinden sonra ikinci sırada sunum yapacağını kaydetti.

'EV SAHİPLİĞİNDEN GURUR DUYUYORUZ'

İzmir’in EXPO 2020 yolculuğu yakın tarihin en büyük ulusal projesi olarak değerlendirdiklerini kaydeden Vali Kıraç, İzmir’in bu projede takım olarak yer aldığını vurguladı. Cumhurbaşkanı’ndan İzmir’deki sade vatandaşına kadar bütün vatandaşların el birliği yaptığı bu projeye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyleyen Vali Kıraç, bu seferki heyete Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın başkanlık edeceğini ifade etti. EXPO 2020 için şimdiye kadar yapılan çalışmalarla ilgili sunumu kendinin yapacağını aktaran Kıraç, sunuculuğunu Defne Samyeli’nin yapacağı sunumda CHP İstanbul Milletvekili ve BM İnsan Hakları Komitesi üyesi Şafak Pavey’in de kenti tanıtacağını dile getirdi.

'YÜRÜMÜYOR KOŞUYORUZ'

Heyetin BIE’nin tahsis ettiği kontenjan düşünülerek geçmiş dönemlere göre daha az sayıda kişiden oluşacağına işaret eden Vali Kıraç, lobicilik faaliyetlerini Dışişleri Bakanlığı, yaklaşık 25 kişilik delege liderleri başta olmak üzere İzmir iş dünyası ve 13 Bakanlık olmak üzere üç ayaklı yürüttüklerini de belirtti. Kıraç ayrıca, rekabet şartları gereği yapılan lobi çalışmalarıyla ilgili kamuoyuyla sınırlı bilgi paylaşıldığını, diğer ülkelerin adaylık web sitelerine girildiğinde orada da çok az bilgiyle karşılaşacağını vurgulayarak "Çalışma yapmıyor şeklindeki düşünce haklı bir gerekçeye dayanmıyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalara İzmir’in duyarlılıklarını, istencini, şevkini de katarak sürdürüyoruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. BIE delegesi 160 ülke var. 76 ülke delegesiyle birebir görüşmeler gerçekleşmiştir. Detaylarını daha sonra paylaşacağız. Gayretlerimizi sürdürüyoruz ve bu alanda yürümeyi bile az buluyor, koşuyoruz" dedi.

30 KASIM’DA KONSOLOSLAR TOPLANTISI

Çalışmalar kapsamında önümüzdeki 30 Kasım’da ülkemizdeki bütün fahri konsolosları İzmir’e davet ettiklerini, EXPO 2020 için destek isteyeceklerini de sözlerine ekleyen Kıraç, "Kendileriyle Çeşme’de bir toplantı yapacağız. Orada da kendilerine bu konuları aktaracağız ve bulundukları ülkelerde çalışma yürütmeleri için ricada bulunacağız" diye konuştu.

İzmir'in EXPO 2020 adaylığı yolunda gelecek yıl Haziran ayında 4. sunum yapılacak, Kasim 2013'de ise kazanan ülke açıklanacak. İzmir EXPO 2020 için Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai, Rusya'nın Ekaterinburg, Brezilya'nın Sao Paulo ve Tayland'ın Ayutthaya kentleriyle yarışıyor.