Kuşadası Belediye Meclisi, 2011 yılı Temmuz ayı oturumunda, ilçenin 'kanayan yarası' konumundaki Uydukent’in imar planında değişiklik yapıldı. Uydukent’in bitişiğindeki arazileri yeni plana dahil edilen kişilerden mağdur edildiklerini öne süren Nesrin İrfan Urgancı çifti, belediyeye itirazda bulundu. Belediyenin arazi sahiplerinin itirazını kabul etmemesi üzerine mağdurlar avukatları Kent Hukuku Uzmanı Bülent Tokuçoğlu aracılığıyla Aydın 1'inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Çınar Atay, Doç.Dr. Sibel Ecemiş Kılıç ve Yrd.Doç.Dr. Güven Koçak’ı bilirkişi olarak atadı. Bilirkişi heyeti yaptığı incelemen ardından hazırladığı 16 Kasım 2012 tarihli raporunda, Uydukent’e imar ayrıcalığı tanındığını bildirdi. Raporda, "100 binlik Aydın Muğla Denizli Çevre Düzeni Planı’nı Uydukent toplu konut alanında bulunan bloklara yasal statü kazandırmaz. 5 binlik ile 1000’lik planlar arasında uyumsuzluk var. İşlevsel bütünlük göz önüne alınmamış, şehircilik ve planlama esaslarına aykırı hareket edilmiş. Değişiklikte kamu yararı yoktur" denildi. Bilirkişinin bu raporu, şok etkisi yarattı.

İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

Fay hattı yakınında yapıldığı belirlenen 15’er katlı bloklardan oluşan Uydukent’teki 14 kooperatiften biri olan Kanarya’nın önündeki 25 metrelik istinat duvarının önceki gün çöktü. Çöken istinat duvarının fotoğraflarının sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yer alması ortalığı karıştırdı. Uydukent yönetimi, bu sabah saatlerinde iki iş makinesiyle yıkılan duvarın izlerini silmeye çalıştı.

Uydukent Kooperatifler Birliği Başkanı Osman Tuğrul, son gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, bilirkişi raporunu avukatlarına incelettiklerini, mahkemeye müdahil olmak için başvurduklarını söyledi. Tuğrul, "Bilirkişi plan değişikliği ile ilgili dip notları yeterince incelememiş. Bilirkişinin iddia ettiği gibi değişiklik, eski plana uyumlu değil. Dosyamızı hazırladık, Uydukent yönetimi ve kooperatifler mahkemede müdahil olacağız" dedi.

Tuğrul, isnat duvarının çökmesini yağmurlara bağladı. Bina ile isnat duvarı arasında kalan bölüme otopark yapılması için çimento döküldüğünü belirten Tuğrul, "Son yağmurlarla ağırlaşan ve su toplayan bu yerde isnat duvarı çöktü. Çöküntünün konutların olduğu blok ile hiç bir ilişkisi yok. Konutlarımız çok sağlam" diye konuştu.



LS(İÖ/İD)