Merkeze bağlı Alacaşar köyü yakınlarında bir araya gelen üreticiler, traktörler ve otomobilleri ile konvoy yaparak yaklaşık 5 kilometre boyunca korna çalarak ilerledi. Üreticiler, Hükümet Konağı karşısında yer alan Türk Telekom Meydanı’na kadar geldi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde, üreticiler adına konuşan merkez ilçeye bağlı Çiftlik köyü patates üreticilerinden Muhammet Avcı, 30 kuruşa mal ettikleri ürünlerini 10 kuruşa bile satamadıklarını, elektrik borçlarını nedeniyle trafolarının söküldüğünü belirterek, çok zor durumda bulunan çiftçilere hükümetin yardım elini uzatmasını istedi.

'SERTİFİKALI TOHUM, KALİTELİ GÜBRE'

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda kaliteli ürün yetiştirilmesi adına sertifikalı tohum, kaliteli gübre, zararsız ilaçlar kullandıklarını ifade eden Avcı, mazotun litre fiyatının 4 lirayı aştığı, sertifikalı tohumun bir liraya alınıp ekim yapıldığı bir yılda, yemeklik patatesin on kuruşa satılmasının kendilerini batırdığını ifade etti. Avcı, geçtiğimiz yıla göre elektrikte yüzde 40’lık bir artış meydana geldiğini, icralık dosyalar nedeniyle indirilen trafolar sonucu yaş mahsulün susuzluktan yandığını belirterek, "Çiftçiler bu koşullarda kooperatiflere, bankalara nasıl para ödeyecekler" diye sordu.

Avcı’nın konuşmasının sonrasında, hiç bir yetkilinin kendilerine sahip çıkmadığını belirten Nevşehirli çiftçiler patatesleri yola döktü. Üreticiler, patateslerin maliyetinin yüksek olması nedeniyle zarar ettiklerini dile getirerek, kendilerine sahip çıkılmasını istedi.

Çiftçilerin eylemin ardından araçlarına binerek köylerine döndü.



AK(OE/COŞ)