Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ın, Savunma Bakanlığı’ndan geçen kasım ayındaki talebi üzerine gönderilen F-5 ve T-38'de kullanılan J-85 tipi jet motoru, 2011 yılında 25 öğrenciyle eğitimine başlayan EMYO’nun Uçak Teknolojileri Programı öğrencilerinin eğitiminde kullanılacak. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, şöyle dedi:

"Savunma Bakanlığımızdan istediğimiz uçak motoru geldi. Bu motor sayesinde öğrencilerimiz neyin ne olduğunu uygulamalı olarak öğrenecek ve nitelikli çalışan haline gelecek. Öğrencilerimiz o kadar değerli ki onları Dubai, Afrika ve Avrupa ülkelerinden izlemeye geliyorlar. Program süreci sonucunda başarılı olanlara iş teklifinde bulunuyorlar. Bu da Ege Üniversitesi’nin birikimini uygulamaya aktardığını göstermektedir."

Turbo motora sahip olan uçak motoru hakkında bilgi veren EMYO Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş, şöyle konuştu:

"Eğitim programımız Boeing ve Airbus modeli uçak parçaları üretmektedir. Bu ürünlerin kabul görmesi için firmalar uluslararası alanda kabul edilen eğitim programları ve sertifikalar istiyor. Biz de bu istenilen programlara yönelik öğrenci yetiştirmeyi hedefliyoruz."

MYO Uçak Teknolojileri Programı yurtiçinden devlet ve özel kuruluşlar tarafından da destek görüyor. Savunma Bakanlığı bünyesinde olan Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TEİ, Hava Kuvvetleri, Hava Eğitim Komutanlığı, Gaziemir Hava Teknik Okullar Komutanlığı programı inceleyip destekliyor. Ayrıca program öğrencileri belirli derslerinin eğitimlerini Gaziemir Hava Teknik Okullar Komutanlığı’nda alıyor.

Uçak Teknolojileri Programı sayesinde ülke havacılığına büyük katkıda bulunulacağını dile getiren Rektör Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, "Bir zincirin halkası gibi düşünüyoruz. Uçak programı öğrencileri boya ve kaporta derslerini EMYO’ya gelerek burada alacak. Bu sayede hedeflerimiz arasında kargo uçaklarının yurtdışında boyanması yerine bu işi ülkemizde yapmak istiyoruz" diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Yılmaz, İlerleyen zamanlarda Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan eğitim amaçlı kullanılmak üzere uçak taleplerinin de olacağını söyledi.



İÖ(İÖ/İD)