Menderes İlçesi Ahmetbeyli Beldesi ile Yoncaköy arasındaki Baradan Koyu’nda dün sabah saatlerinde kıyıda tekne parçaları görenler durumu jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerine bildirdi. Jandarmanın kıyıda, Sahil Güvenlik ekiplerinin de denizde yaptığı aramalar sonucunda 1’i kadın 2 çocuk ve 2 Türk organizatörün de aralarında bulunduğu 46 kişi kurtarıldı. Kurtarılan kaçakların Filistin, Irak ve Suriye uyruklu oldukları tespit edildi.

Tekne faciasında hayatını kaybeden 31’i çocuk, 18’i kadın ve 11'i erkek toplam 61 kaçağın cesedi ise İzmir Adli Tıp Kurumu’nda otopsi yapılmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlık Müdürlüğü’ne bağlı Tepecik, Buca ve Narlıdere’deki morglara gönderildi. Cesetlerin bölüm bölüm otopsiye alınacağı öğrenildi.

UMUDA ULAŞAMAMIŞLAR

İzmir’deki tekne faciasında hayatını kaybeden kaçakların Türkiye ve Suriye’de yaşayan yakınları, soruşturmanın yürütüldüğü Özdere’ye geldi. Burada yakınlarını kaybeden kişilerin anlattıkları, birçok kaçağın umut yolculuğuna ikinci kez çıktıklarını da ortaya koydu.

Bir ay önce 150 kaçağın bir balıkçı teknesi ile Yunan adalarına geçmek isterken, teknenin su aldığı, tekne batmak üzereyken Yunan Sahil Güvenliği’nden yardım istedikleri ve kurtarılak Türkiye’ye iade edildikleri belirlendi. Umut yolculukları yarım kalan aralarında kadın ve çocukların da olduğu bu kaçakların dün ikinci deneme sırasında meydana gelen faciada hayatlarını kaybettikleri öğrenildi.

OĞLUNU FOTOĞARFTA GÖRDÜ BURUK SEVİNÇ YAŞADI

Suriye’deki karışıklığın başlamasının ardından beş çocuğunu ve eşini pasaportlarıyla Gaziantep’teki sınır kapısından Türkiye’ye gönderen Abdülaziz Hüseyin, umut yolculuğuna çıkan ailesinin acı haberini Suriye’de bulunduğu sırada aldı. Türkiye’deki yakınlarıyla İzmir’e gelen Hüseyin, üç kızı ve eşinin faciada hayatını kaybettiğini öğrendi.

Aynı kazada, kurtulan iki oğlundan birisini gazetecilerin çektiği kurtulanlara ait fotoğraflarda görünce buruk da olsa bir mutluluk yaşadı. İzmir’de acı haberi yetkililerden alınca da yola yığılıp gözyaşları içinde yakınlarını aradı, bilgi verdi.

Bu sırada jandarma karakoluna gelip bazı yakınlarının yaşadıklarını öğrenen Türkiye ve Suriyeli akrabaların sevinç yaşadığı görüldü.

Tekne faciasında kurtarılan kaçakların bir bölümünün İzmir’de yaşadıkları, diğerlerinin de İstanbul’da kaldıkları, insan tacirleriyle anlaştıktan sonra da can verdikleri  Baradan Koyu’na getirildikleri bildirildi. Ölüm teknesinde kendilerine yer bulamayıp kıyıda kalan ve facianın ardından kaçan 3 kaçak daha ormanlık alanda jandarma tarafından yakalandı.

GÖZALTI SAYISI 6

Bu arada dün Türk kaptan ve yardımcısının gözaltına alınmasının ardından Jandarma olayla ilgili 4 kişiyi daha gözaltına aldı. Gözalına alınan 6 kişiden 3'ünün Türk, birinin Suriyeli, ikisinin Filistinli olduğu öğrenildi.

Kurtulanlar ve gözaltına alınananların verdiği bilgiye göre, organizazörlerin Adana, Hatay çevresinde faliyet gösterterdikleri, burada Avrupa'ya kaçmak isteyenlerle kişi başı 6 bin euro veya 5 bin dolara anlaştıkları, İngiltere ve İtalya'ya götürme sözü verip, geçici olarak anlaştıkları otellere yerleştirdikleri anlaşıldı. 

Bu arada batan 'Sylor' adlı teknenin Bandırma Limanı'na kayıtlı olduğu, İstanbul'da bir balıkçı barınağından kiralandığı belirlendi. Tekneyi kullanan kaptanın İstanbul'dan ayrılırken rotasını İtalya olarak verdiği de ortaya çıktı. Jandarma elde ettiği bilgiler doğrultusunda İstanbul ve İzmir'de kaçakların yoğun bulunduğu Basmane Semti'nde bazı yerlere baskınlar yaptı.



TY(İÖ/SS)