TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, heyetin Vali Vahdettin Özkan'la yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Şırnak Valiliği'nde bölgedeki komutanlardan brifing aldıklarını söyleyan Özdemir, şöyle devam etti:

"Bölgedeki askeri komutanların, hava bombardımanından, bombardımanın sınır ötesinde olması nedeniyle haberleri olmamış. Bize bombardımandan, bombardıman başladıktan sonra haberleri olduklarını söylediler. Bu olayla ilgili siyasi iradenin de yazılı bir talimatı olması gerekir. Bu bölgeden bombardıman için verilen bir istihbari bilgi ve bir koordinatın olmadığını söylüyorlar. Komisyonun Ankara'da Genelkurmay'dan yetkilileri çağırıp dinlemesi lazım. Bölgede sadece terör faaliyetlerine ilişkin Fehman Hüseyin'in de aralarında bulunduğu telsiz görüşmeleriyle ilgili önceden verilen bir istihbarat var. Ama bombardımanın yapılmasına sebep olan istihbarat bilgisi ve kordinatlar bölgedeki askeri birlikten verilmediğini söylüyorlar. Onların da bombalama başladıktan sonra haberleri olmuş. Bu istihbaratı kim verdi? Bunun ortaya çıkması lazım. Biz brifing aldıktan sonra askeri komutanları tek tek dinleyeceğiz."

CHP'li Özdemir de insansız hava aracı Heron görüntülerini izlemek istediklerini belirterek, "Ancak bu görüntülerden bir sonuca varmamız mümkün değil. Çünkü görüntülerde kişilerin şekli, insan mı katır mı olduğu ya da silah olup olmadığı belli değilmiş. Sadece noktalar görünüyor. Bu nedenle ancak uzmanlar tespit edebiliyor. Bu işin siyasi bir sorumluluğu var. Bunun da ortaya çıkarılması lazım" dedi.

ŞENER: OPERASYONDAN ÖNCE BÖLGE UÇUŞA KAPATILMIŞ

TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ise bölgedeki askeri birliklerle resmi bir bilgi paylaşımının olmadığını, sadece operasyondan önce bölgenin uçuşa yasak bölge ilan edildiğini söyledi. Şener, "Ancak bu tür operasyonun nereye, kime karşı olacağı, hangi boyutta olduğu hususunda bir resmi bilgilendirmenin olmadığını ifade ettiler komutanlar" dedi.

Şener, Heron görüntülerinin izlenmesiyle ilgili, "Benim şahsi kanaatim heron görüntüleri bir dijital görüntü olduğu için, termal kamera olduğu için çıplak gözle insanın onu seçmesi, ayırması, ne olduğunu bilmesi zor olduğu kanaatindeyim. Bu görüntüleri bir uzmanla izlemek ve uzman raporu nezaretinde değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Heron görüntülerinin izlenmesi konusunda komisyon üyelerinin talepleri var. Ankara'ya döndüğümüzde o görüntüler nerdeyse isteyeceğiz" dedi.

Şener, olayla ilgili Genelkurmay'dan veya 2'nci Ordu Komutanlığı'ndan bazı sorumluları dinleyip dinlemeyecekleri şeklindeki bir soruya, "Evet veya hayır demek mümkün değil. Henüz görüşmelerimiz bitmedi. Komisyonun kanaatini tatmin edecek bir bilgilenme düzeyi yaşayamazsak ve bu konuda bir ihtiyaç varsa, bunu gidermek için yazışmalarla bilgi talebinde bulunabiliriz" diye yanıtladı.


FA,BB(GG/SS)