Cebit Bilişim Eurasia Fuarı, Yeşilköy'deki CNR Fuar ve Kongre Merkezi'nde başladı. 2 Aralık'a kadar sürecek olan zirvenin bu seneki teması 'Gelecek Bilişim İçin Gelecek'. Açılışa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de katıldı.


"HER GÜN 13 MİLYONDAN FAZLA VATANDAŞIMIZ E-DEVLET KAPISINDAN GİRİYOR"


Cebit Bilişim Eurasia Fuarı'nın açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bugün CNR' da bir bilişim şenliği yaşıyoruz. Biraz sonra açılışını yapacağımız bu fuar Türkiye'nin son 10 yılda bilim alanında yol aldığı mesafeyi bir ölçüde yansıtan bir etkinlik" dedi.


Bakan Yıldırım konuşmasında Türkiye'deki cep telefonu ve internet kullanımından bahsederek, "Bugün anne baba çocuklar yani çekirdek ailenin ayrılmaz bir parçası cep telefonudur, internettir. Bunlar olmadan hiçbir şey yapmamız mümkün değil. İşte ne diyor Heraklitos? Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Her şey değişiyor. Dünya, alışkanlıklarımız, her şey değişiyor. Değişimin aslında yaşı da yok. Her nesilden değişim var. E-devlet hizmeti vermeye başladık. Her gün 13 milyondan fazla vatandaşımız e-devlet kapısından içeri giriyor. Devletin memurlarının o dairelerin havasına kasvetine katlanmadan işlerini güçlerini görüp yoluna devam ediyor. E-devlete girip iş yapan vatandaşlarımızın 500 binden fazlası 65 yaşın üzerinde. Kim demiş değişim bilişim sadece gençlerin işi diye. Değişim gençlerle başladı ama; bütün nesilleri bugün kapsar hale geldi" diye konuştu.


"SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNDE AVRUPA'NIN 2., DÜNYANIN 5. ÜLKESİ OLMUŞUZ"


Bakan Yıldırım, "Sosyal paylaşım sitelerinde Avrupa'nın 2., dünyanın 5. ülkesi olmuşuz. İnternet kullanımı konusunda Türkiye büyük bir atılım gerçekleştirdi. 3. çeyrek sonuçları bugün yayınlandı. Türkiye artık mobil internette toplam kapsamanın yüzde 60'ına erişmiş durumdadır. Bunlar gözükmeyen bilişim otoyollarıdır havadan giden yollardır. Biz, ulaştırmayı, demiryollarını, karayollarını anlatıyoruz çünkü; onlar gözükenler. İnsanlar onu daha çok kullanıyor görüyor. Ama bilişim bakanlığımızın gözüken tarafı değil belki de ulaşımdan daha fazla kafa yorduğumuz tarafıdır. Bundan sonra bu alanın daha fazla hissedilmesi, vatandaşlarımızdaki algının geliştirilmesi için gayret etmeliyiz" dedi.


Bakan Binali Yıldırım BTK Başkanı Acarer değindiği konuya da gönderme yaparak, "Bundan sonra artık Türkçe değil belki başka bir dilde anlatmaktan başka çare kalmadı. Ya akıllarını başlarına alırlar bu imkanları adil bir şekilde paylaşırlar ya da yavaş yavaş sahneden çekilmeye razı olurlar. Ne kadar büyük bir şirket olursanız olun sonradan gelenler sizi fersah fersah geçer çünkü; bilişim ışık hızıyla gidiyor. Bilişimde hız bereket, karayolunda hız felakettir. Bunu aklınızdan çıkarmahyın. Bilişimde ne kadar hızlı giderseniz o kadar iyidir. Karayollarında ne kadar yavaş giderseniz o kadar emniyetlidir. Bunun da patenti bize aittir." diye konuştu.


"SEKTÖRÜ BÜYÜTEMEZSEK BU, TÜRKİYE'YE VE SEKTÖRE ZARAR VERECEK"


BTK Başkanı Tayfun Acarer de açılışta bir konuşma yaptı. Acarer, "Bence bugün sabit ve mobil pazarların tek pazar, ortak pazar olarak tanımlanma zamanı gelmiştir. Bakanımızın 'Makul rekabet sınırlarını aşmayın birbirinize zarar veriyorsunuz' sözlerine dikkat etme zamanıdır. Bunları dikkate almazsak ne olur? Açık söyleyeyim. Bir süre sonra ne rekabet edecek rakip ne de düzenleme yapacak işletmeci kalır. Bugün kısır çekişmeleri bırakarak Sayın Bakanımızın koyduğu vizyon doğrultusunda hareket etmeliyiz. Yeni nesil sistemlerle ilgili ülkeye zarar verici subjektif yaklaşımlardan kaçınmalıyız. Bundan sonraki alt yapılarda 3P (Public, Private, Partnership) denilen modeli mutlaka denemeliyiz. 4G'de münferit alt yapıların birçok işletmelere zarar vermesi kaçınılmazdır. Bunların frekans ve işletme kullanım bedelleri bir süre sonra işletmeler tarafından karşılanamaz duruma gelecek. Bu sıkıntı 3G'de başladı. 3G'de kanal sayısı arttıkça frekans kullanım bedeli artıyor. Bu nedenle özellikle 3G lisanslarının 6. yıldan sonraki yükümlülüklerinde işletmelerin ortak tesis ve alt yapı paylaşımı yapması gerekir. Bana göre 6. yılı bile beklemeden bugünden ortak alt yapı ve tesis başlatmamız gerekir" dedi. Tayfun Acarer, " Sayın bakanımız sektörü geliştirmek pastayı büyütmek istiyor. Sektörü belli bir oranda büyütemezsek rekabet hem daha çok artacak hem de bu Türkiye'ye ve sektöre zarar verecek. Sektörün büyümesi için, tüm oyuncuların birlikte gelişimi gerekir" diye konuştu.


SUNUMA MÜDAHALE ETTİ


Konuşmaların ardından kurdela keserek açılışı yapan Bakan Binali Yıldırım, açılışın ardından Ulaşım Haber Portalı'nın standını ziyaret etti. Bakan Yıldırım, Eskişehir'den Ankara'ya gidiş yollarının anlatıldığı sunuma müdahale ederek, "Eskişehir'den Ankara'ya hızlı trenle gidilir " dedi. 'Karayolu ve deniz yolu seçeneği var' diyen görevliye Bakan Binali Yıldırım, "Hızlı tren çıktıktan sonra kimse Eskişehir'e kimse karayoluyla gitmiyor kardeşim" dedi.


Yıldırım, daha sonra Ulaşım Haber Portalı'nın vatandaşlar tarafından nasıl kullanılacağı konusunda bilgiler de verdi.