Tören öncesinde bölgede bazı göstericiler ile polis arasında gerginlik ve çatışma yaşandı.

Göstericilerin bir polis midibüsüne "Katil polisler" diyerek saldırmasının ardından, polis memurları önce araçtan inerek uzaklaştı, ardından göstericilere plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti.

Gerginlik, savcı ve polis amirlerinin, Uğur Kurt'un vurulduğu Cemevi'nde keşif yapmaya geldiği sırada arttı.

Olay yerinde ilk adli incelemenin Kurt'un vurulmasından 26 saat sonra yapılmasına tepki gösteren kalabalık, bir polis amirini darp etti. Cinayet Büro Amiri, bir canlı yayın aracına sığındı.

Ölüm nedeni 9 mm'lik mermi



Uğur Kurt'un ölümüyle ilgili Adli Tıp kurumu tarafından hazırlanan ön otopsi raporunda ölüme 9 mm'lik bir merminin neden olduğu belirtildi.

Basından Sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ateş Hasan Sözen, Kurt'un ölümüne ilişkin savcılık incelemesiyle ilgili yaptığı açıklamada, 14 polis memurunun silahının incelemeye alındığını söyledi.

Berkin Elvan'ın babası Uğur Kurt'un cenazesinin başında.

Uğur Kurt'un naaşı, Okmeydanı Cemevi'ndeki törenin ardından evine götürüldü.

Kurt'un tabutu omuzlarda taşınırken, gruptakiler slogan atmaya başladı. Uğur Kurt'un eşi ve ailesi, kalabalığa susmaları ve sessiz gösteri yapmaları için işaret etti.

Cenaze buradan, defnedilmek üzere Kurt'un memleketi Sivas'a gönderildi.

Cenaze töreninin sona ermesinin ardından, polis ile göstericiler arasında yeniden gerginlik yaşandı.

İzmir, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir ve bazı diğer kentlerde de Uğur Kurt için yürüyüş düzenlendi.

Alevi dernekleri de "Adalet ve Vicdansızlığa Yeter Artık" başlığı altında, 25 Mayıs Pazar günü saat 13'te başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm Türkiye'de eylem çağrısı yaptı.

Bir kişi daha öldü

Uğur Kurt'un vurulmasının ardından dün gece Okmeydanı'nda yaşanan olaylar sırasında bir kişi ağır yaralanmıştı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ağır yaralanan kişinin öldüğünü açıkladı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, olayla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"22 Mayıs gecesinde, illegal örgüt mensuplarınca güvenlik güçlerimize atılan el yapımı ve parça tesirli bombalar neticesinde ağır yaralanan ve kimliği henüz tespit edilemeyen bir vatandaşımız bugün saat:11.00 itibariyle vefat etmiştir."


"Nasıl sabrediyorlar anlayamıyorum"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da AKP İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmasında Okmeydanı'nda yaşanan olayları yorumladı.

Erdoğan şunarı söyledi: "Daha dün yine olaylar oldu. Neymiş Berkin Elvan'ı anmak için törenler düzenleyeceklermiş. Her ölüm hadisesinde bir tören mi düzenleyeceğiz. Ölmüştür geçmiştir.....Ellerinde molotof kokteylleriyle polisimize saldırdılar. Bir Molotof kokteyli polis aracının içine düştü. Polisler kendilerini zor kurtardı. Tüm bunlara karşı polis eli kolu bağlı mı dursun? Nasıl sabrediyorlar ben bunlar? anlayamıyorum."

Okmeydanı'nda Perşembe sabahı bir grup, geçen yıl yaşanan Gezi Parkı eylemleri sırasında kafasına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan'ı ve Soma'daki maden faciasında ölenleri anmak üzere biraraya gelmişti.

Eylemde göstericilerin attığı bir molotofkokteylin zırhlı polis aracına isabet etmesinin ardından polis havaya ateş açmıştı.

O sırada bir cenaze töreni için Cemevi'nde bulunan Uğur Kurt başından vurularak ağır yaralı halde hastaneye kaldırılmış ancak kurtarılamamıştı.