Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, 19 Kasım 2012 tarihli Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı'ndan gelen yazı üzerine bölgede yapımı devam eden inşaatın yapımının durdurulduğunu açıkladı. Makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Savaş, şöyle konuştu:

"Kuruldan onaylı bir proje ile Uçhisar Belediye Başkanlığı'ndan izin almış bir proje. Başladığından bu yana sivil toplum örgütleri, duyarlı kişiler bir takım kaygılar uyandıran, 'Geri dönüşü mümkün olmayan ve buranın coğrafik ve tarihi kimliğine aykırı mı?' endişesi uyandıran bir proje olduğunu biliyorum. Buna yönelik projeyi eleştiren yazılı müracaat bugüne kadar olmamıştı. Fakat sayın Bakan, Müsteşar ve diğer yöneticilerle görüşmelerimizde bu konuda toplumda kaygı olduğunu ifade etmiştik. Bu medyada da ağırlıklı olarak yer almaya başlamıştı. Bunun üzerine, bakanlığımız yetkilileri, kuruldan bilgi alarak ön bir araştırma yapmıştı. Ama 19 Kasım tarihli Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı imzalı bir yazısı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden uzman bir heyetin gelerek konuyu yerinde inceleyeceği ve inceleme sonuçlanana kadar inşaatın yapımına ara verilmesi yönünde bir talimat aldık. Bu doğrultuda inşaatın yapımına uzman heyet, raporunu tamamlayana kadar ara verilecek. Toplumdaki kaygı veya duyarlılık, kurumların daha sağlıklı karar vermesi için  sivil toplum denetemini anlamında önemli. Bu kaygıların izale edilmesi gerekir. Birebir arzulanan sonucu doğurmayabilir, ama ifade edilen, endişe edilen kaygıların araştırılarak gerçekten böyle bir sonuç doğup doğmayacağının uzman kişiler tarafından irdelenmesi gerekir. Bu proje ile alakalı yapılacak olan da bu. Uzman bir ekip kurulun onaylamış olduğu ve yapım izni almış kaçak olmayan bir proje uygulamasını sonradan bir bakış açısı ile değerlendirmesini yapacak. Bende bunun sonucunu bekliyorum. Ekibin araştırmalarına bu hafta veya önümüzdeki hafta geleceğine inanıyorum. Çok kısa sürede incelemesini yapacağını tahmin ediyorum."

Proje sorumlusu Sercan Soybaş ise, Kentsel Sit Alanında aynı konumda devam eden inşaatların bulunmasına karşın sadece kendilerinin inşaatının durdurulmasının  üzdüğünü belirtti. Soybaş, şöyle konuştu:

"Daha evvel de beyan ettiğimiz gibi, bu proje Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 18-20 ay gibi oldukça uzun bir zaman içerisinde incelenerek izin verilen ruhsatlı bir proje olduğunu ifade etmek isterim. İnşaat teknikleri açısından da yapılması gerekleri şu anda yerine konmaktadır. Bölgenin gerçeği olan diğer imalatlardaki betonarme karkas ve bölgesel taş dokusu ile tekrar bölgeye uyumlu hale getirileceği herkesçe bilinmektedir. Burada karıştırılan şey, bizim kentsel sit alanında olduğumuzu ve diğer projelerde kentsel sit alanında devam ederken bizim durdurulmuş olmamız bizi üzmektedir. Yetkililerce bu durumun incelenerek sonuca ulaştırılacağını ümit ediyoruz önceden yapılan butik otellerinde bu şekilde yapıldığını biliyoruz."



AK(OE/İD)