3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafların bulunduğu "Roboskî'de Paris'te acıyı öfkeye öfkeyi zafere çevireceğiz" pankartının açıldığı alanda, Lice ilçesinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG Askeri Konseyi Üyesi Ertem Karabulut, PKK ve Konfederalizm bayrakları da açıldı.

Yüzbinlerin yası simgelemek iç siyah barışı simgelemek içinse beyaz kaşkol ve tülbent takması nedeniyle alan adeta siyah beyaza büründü. DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışank, tüm BDP'li milletvekilleri, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, HDK, HDP, çok sayıda sivil toplum örgütü, Diyarbakır'da bulunan Kürt siyasi partiler, Türkiye ve yurtdışından gelen sol parti temsilcileri, aydın ve sanatçıların katılımıyla gerçekleşen törene Türk basını ve yabancı basın özel ilgi gösterdi.

Cenazeler kadınların omuzları üzerinde alana getirilirken kitlenin gözyaşına boğulduğu tören, Cansız, Doğan ve Şaylemez şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından başladı.

BAYDEMİR: SİZİ NEWROZ'A BEKLİYORDUK...


Saygı duruşunun ardından kısa bir konuşmada bulunan BDP Amed İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, özgürlük yürüyüşünün engellenemeyeceğine vurgu yaptı. Türkiye cezaevlerinde bulunan PKK ve PAJK’lı tutsaklar adına Deniz Kaya’nın mesajının okunmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, üç Kürt kadınına, “Özgürlük fidanları sizi Newroz’a bekliyorduk. Ancak bugün bu şekilde uğurluyoruz” diye seslendi.

Kürt halkının özgürlük yolunda devam edeceğini vurgulayan Baydemir, “Bugün ciğerleri yanan annelerin günüdür. Bugün yastır. Bugün Rojbin’in doğum günüdür. Rojbin doğum gününde Diyabakır’a geldi. Newroz’da bizimle olacağına söz vermiştin. Bugün burayı Newroz alanına çevirdin” diye konuştu.
Kürt halkına yönelik baskı ve imha politikaları yürüten egemenlere seslenen Baydemir, “Her ne kadar bizden birilerini öldürseniz de biz, yüzbinler olarak çoğalacağız” dedi. Baydemir konuşmasını, “Kürdistan şehitlerinin yolu açık olsun. Şehitlerimizin, annelerin gözyaşları üzerine söz veriyorum barış olana kadar hizmetinizdeyim” diye tamamladı.

TÜRK: BARIŞ'TAN SÖZ EDERKEN, KANDİL'İ BOMBALIYORSUN

Katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerini selamlayarak sözlerine başlayan DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk ise, “Bugün yüreğimiz ağrılıdır. 3 Kürdistan fidanı, özgürlük mücadelesi veren 3 yoldaşımızı şehitlerimiz arasına uğurluyoruz. Kürt halkı ödenen bu bedelleri unutmayacaktır. Bilin ki Kürt halkı özgürlük mücadelesini her zaman sürdürecektir. Anneler ağlamasın onlar özgürlük şehididir. Bugün yüzbinlerin şehitlerini sahiplenmesinden dolayı sevinçliyiz. Ama Kürt halkı özgürlük mücadelesinde kendi yarasını kendi eliyle tedavi edecektir” dedi.

Kürt halkının özgür mücadelesinde ödediği bedellere dikkat çeken Türk , “Kim ne yaparsa yapsın, ne derse desin Kürt halkı kararını verdi özgürlük ötesinde bir şey kabul etmeyecektir. Biz barış elimizi hep uzattık, barış mesajı verdik ancak bize hep teslimiyeti dayattılar. Bilsinler ki Kürt halkı onursuz bir yaşamı kabul etmeyecek” diye konuştu.

İmralı görüşmelerine de dikkat çeken Türk, bugün önemli bir süreçte bulunulduğunun altını çizdiği konuşmasında, “3 yoldaşımızı katliamda kaybetmemize rağmen bugün Kürt halkı onurlu bir barış için hazır olduğunu göstermektedir. Barış saygı ile olur. Diyarbakır’da bugün tüm dünyaya barışa zarar gelmesin deniliyor” ifadelerini kullandı.

 Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Barış için hassasiyet gösterin” sözlerini de eleştirerek yanıt veren Türk, “Ey Başbakan barıştan söz ederken Kandil’i bombalıyorsun. Paris’te katliam yaşanırken, Kandil bombalanırken nasıl barıştan söz ediyorsun? Bu nasıl barış severlik?” diye sorarak barış için hassasiyeti Türk devletinden beklediklerini ifade etti.

Türk halkına “Bir taraftan barıştan söz eden başbakanınız bir taraftan da Kandil’i bombalıyor, katliamlar yapıyor. Bunu da görün” diye seslenen Türk, sözlerinin “Bütün Kürdistan şehitleri önünde saygıyla eğiliyorum” diyerek tamamladı.

TUĞLUK: KURŞUNLAR BARIŞA SIKILMIŞTIR


Türk’ün ardından DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, göz yaşları arsında bir konuşma yaptı. .“3 yiğit Kürt kadını misafir ettiniz, merhaba Amed” diyen Tuğlu, şöyle konuştu: “3 yiğit yoldaşımızı kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Ciğerimiz, yüreğimiz yanıyor. 3 güzel fidanımızı canice katledenler, o katiller, bu katliamı yapanlar lanetliyoruz sizi. 3 kadın yoldaşımızın uğradığı bu saldırı belli bir amaç çerçevesinde katledilmiştir. 3 yoldaşımız özgürlük mücadelesi militanlarıydılar. 3 yoldaşımız da özgürlük istediği için, halkımın insanca yaşamı için mücadele verdiği için katledildi. Bu katliam kadın mücadelesine karşı yapılmış bir katliamdır. O kurşunlar kadın özgürlük hareketine, İmralı’ya, barışa sıkılmıştır. Barış dinamitlenmek istenmiştir."

Tuğluk konuşmasının devamında, katliamı Kürt sorunun çözümünü istemeyenler tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, “Biz o katilleri tanıyoruz. Biz şehitlerimizin özgürlük bayrağını sonuna kadar onurla taşıyacağız. Özgürlük mücadelesi büyük bedeller gerektiren bir mücadeledir. Bunun çok bedelini ödedik. Bu topraklarda özgür yaşayana kadar mücadelemiz yükselerek devam edecektir. Sakine, Leyla ve Fidan’a layık olmanın yolu özgürlük mücadelesini yükseltmektir” diyerek sözlerini tamamladı.

İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise yaptığı konuşmada, “Bugün Kürdistanlılar 3 evladını uğurluyor. Bu katliamı yapanlar görsünler bu halk, bunun hesabını soracaktır. 3 Kürt kadın siyasetçiye sıkılan kurşun, bu halkın özgürlüğüne sıkılan kurşundur. Biz Sakine Cansız’ın yoldaşları olarak onun yolunda yürüyoruz. Sakine Amed zindanlarında faşizmin yüzüne tükürmüştür. Biz de katillerin yüzüne tüküreceğiz” diye konuştu.

Cansız, Doğan ve Şaylemez’e şahsında Kürt halkına yönelik sıkılan kurşunların sadece Kürt halkına değil barış içinde yaşamak isteyen tüm halklara sıkıldığını ifade eden Tuncel, katliamı kınadığı konuşmasında, faillerin ortaya çıkarılmasını istedi. Tuncel, “Katliamın failleri ortaya çıkarılmalıdır. Yoksa Fransız hükümetin konunun altında kalacaktır. Türk hükümeti ise gerekeni yapmadığı durumda Türkiye’yi de sorumlu tutacağız” dedi.

DEMİRTAŞ: SİZE GÜVENMEMİZ İÇİN ADIM ATIN


Yüzbinlerin karşısında bir konuşma yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümete seslenerek, "Size güvenmemiz için bir adım atın somut politika koyun ortaya. Bakın işte Diyarbakır meydanı böyle bir şeye hazır olduğunun sinyalini veriyor. Bu cenaze töreninde verilmiş güçlü mesajı almak istiyorsanız. Kana doymuş bu topraklarda artık çiçekler açsın genç bedenler değil savaş zihniyetini gömelim diyorsanız biz hazırız. Bu yoldaşlarımızın şehitlerimizin bize talimatı özgürlük ve onurlu bir barıştır. Arkasında durdukları değerler bizim değerlerimizdir" dedi.

BARIŞ CESARET İŞİDİR


Artık öfkenin dili değil barışın dili hakim olmak istiyorsak Kürt halkına karşı aynı hassasiyeti beklediklerini dile getiren Demirtaş, "Malatya morgunda 11 PKK'li genç var, Kandil dağında 7 Kürt gerillasının cenazesi var. Her ananın gözyaşının rengi aynıdır diyorsanız bütün değerlere saygı beklemek de bu halkın hakkıdır. Hem savaşırım hem barışırım demek olmaz. Barış cesaret yürek işidir. Bu halk cesurdur o nedenle barışa hazırdır. Siz cesursanız hodri meydan. Bu fırsatı artık kaçırmayalım. Bu topraklarda artık gençler yeterince toprağa düştü diyorsak bu fotoğrafı iyi okuması lazım herkesin" diye belirtti.

Demirtaş " Demirtaş şunları ekledi: "Sayın Öcalan'ın arkasında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. Sizin bu sahiplenmeniz, Paris'ten buraya kadar Kürt kadınlarını omuzlarınızda taşımanız dünyaya verilmiş en büyük mesajdır, ittifaktır. Katletmek istediğiniz irade Paris'ten buraya kadar milyonlara dönüşerek sel olmuş, Dersim'e, Nurhak'a, Mersin'e akacak. Yolunuz açık olsun yoldaşlarım gözünüz arkada kalmasın. Milyonlarca Sakine, Leyla, Fidan bu uğurda yürüyorlar" diye ekledi.

TUNCEL: KATİLLERİN YÜZÜNE TÜKÜRECEĞİZ


İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Bugün Kürdistanlılar 3 evladını uğurluyor. Bu katliamı yapanlar görsünler bu halk, bunun hesabını soracaktır. 3 Kürt kadın siyasetçiye sıkılan kurşun, bu halkın özgürlüğüne sıkılan kurşundur. Biz Sakine Cansız’ın yoldaşları olarak onun yolunda yürüyoruz. Sakine Amed zindanlarında faşizmin yüzüne tükürmüştür. Biz de katillerin yüzüne tüküreceğiz” diye konuştu.

Cansız, Doğan ve Şaylemez’e şahsında Kürt halkına yönelik sıkılan kurşunların sadece Kürt halkına değil barış içinde yaşamak isteyen tüm halklara sıkıldığını ifade eden Tuncel, katliamı kınadığı konuşmasında, faillerin ortaya çıkarılmasını istedi. Tuncel, “Katliamın failleri ortaya çıkarılmalıdır. Yoksa Fransız hükümetin konunun altında kalacaktır. Türk hükümeti ise gerekeni yapmadığı durumda Türkiye’yi de sorumlu tutacağız” dedi. Tuncel son olarak cenazelerin gönderileceği Dersim, Maraş ve Mersin halkına “Bağrınızı açın yiğit evlatlarınız geliyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

BABA DOĞAN: BUGÜN FİDAN'IN DOĞUM GÜNÜ


Yapılan konuşmaların ardından Paris’te 9 Ocak günü katledilen Cansız, Doğan ve Şaylemez’in aileleri törene katılan on binlerce kişiyi selamladı. Fidan Doğan’ın babası bugün Fidan Doğan’ın doğum günü olduğunu belirttiği konuşmasında, “Bugün Fidan’ın doğum günü. Kızımın doğum gününe hoş geldiniz. Bu cinayet Fransa’nın göbeğinde işlendi. Fransız hükümeti sosyalistlerdedir. Hani sosyalisttiniz? Hani demokrattınız? Bir an önce bu cinayet ortaya çıkarılsın” dedi.

Sakine Cansız’ın ailesi tarafından yapılan konuşmada ise, “Onlar barışı istedi, hainler onları vurdu. Ancak biz mücadeleye devam edeceğiz. Barış Kürt ve Türk halklarını kurtarır. Savaş lanet bir şeydir, Türkler bunu bilsin. Tüm dünyanın gözü üzerimizde, 3 şehit sadece bizim değil barışın şehididir. Onlar, barışın, Kürt halkının sesi oldular. Barış için kaybettiğimiz bu 3 güvercinimizi onurla ve hüzünle beraber yarı bir sevinçle uğurluyoruz. 3 şehidimiz sadece Kürt halkı için değil kadın hakları içinde ömürlerini, canlarını verdiler. Tüm kadınlara selam olsun. Tüm dünya bilmeli ki, bizim yolumuz barış yoludur. Biz onurla mücadele ediyoruz. Beynimize kurşun sıkarak bizi susturacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar” diye konuştu.

ŞAYLEMEZ'İN AİLESİ: LEYLA AMED'İN GELİNİ OLDU

Leyla Şaylemez’in ailesi tarafından yapılan konuşmada ise “Leyla Amed’in gelini oldu. Leyla, Sakine ve Fidan yükseldi. Kürt halkının özgürlüğü için savaşan 3 fidan Amed zindanında direniş gösterdiler” denildi.

Yapılan konuşmaların ardından Cansız, Doğan ve Şaylemez’in cenazeleri kadınların omuzları üzerinde cenaze araçlarına taşındı. Sakine Cansız’ın cenazesi Dersim’e, Fidan Doğan’ın cenazesi Maraş’a, Leyla Şaylemez’in cenazesi ise Mersin’e götürülmek üzere konvoylar eşliğinde yola çıktı.

Ayrıca özellikle Bağlar’a giden ara sokakların girişinde, Koşuyolu’nda ve tören alanı yakınları bir çok noktada zırhlı araçlar ve Türk polisi tarafından tutuldu.

Tören sırasında ayrıca marşlar okundu, binlerce kişi gözyaşlarını tutamadı.ANF