Türkiye’nin Cittaslow (Sakin Şehir) Başkenti Seferihisar’ın birliğe önererek, dosyalarını götürdüğü Kırklareli’nin Vize, Ordu’nun Perşembe ve Isparta’nın Yalvaç ilçeleri, Genel Kurul’da Cittaslow ilan edildi. Genel Kurula katılan Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Perşembe Belediye Başkanı Selami Çarkçı ve Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram sertifikalarını Cittaslow Başkanı Gian Luca Marconi ve Genel Direktör Pier Giorgio Marconi'nin ellerinden aldı. Seferihisar, Akyaka, Gökçeada, Taraklı ve Yenipazar’ın ardından birliğe katılan Vize, Perşembe ve Yalvaç ile Türkiye’deki Sakin Şehirlerin sayısı sekize yükseldi.

Cittaslow Genel Kurulu’na, gelecek yıl ev sahipliği yapacak Türkiye’nin ilk Sakin Şehri Seferihisar’ın CHP’li Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir sunum yaparak, herkesi Türkiye’ye ve Seferihisar’a davet etti. Türkiye’deki diğer Cittaslowlarla birlikte dünyanın tüm sakin şehirlerine iyi bir ev sahipliği yapmak istediklerini anlatan Soyer, "Ayrıca bu Genel Kurul’un bir farkı olacak. Daha önceki toplantıda gündeme getirdiğimiz ve birlik tarafından kabul edilen Cittaslow Expo’su dediğimiz Slow Park’ı da yerinde görmüş olacağız. Burasının, Cittaslow fuarı, aynı zamanda çiftçi okulu, Slow Food akademisi ve doğa bilimleri merkezi olmasını hedefliyoruz. Her yıl üç hafta boyunca dünyadan bütün Cittaslow’ların bu alanda yerel yemeklerini, iyi uygulamalarını ve kültürlerini tanıtabilecekleri ve birbirleriyle bağlarını güçlendirebilecekleri bir platform olacak. Sizleri, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi İzmir’de ve Seferihisar’da ağırlamak için sabırsızlanıyoruz" dedi.

İtalya’da gerçekleşen toplantının ardından bilgiler de veren Soyer, "Öncelikle aramıza katılan üç şehrimize hoş geldiniz diyorum. Hep birlikte uyumlu bir çalışma gerçekleştireceğiz. Bu genel kurulda Japonya ulusal birliğe katıldı. Ayrıca Fransa, İtalya, Hollanda, Polonya ve Kore’den de şehirler Cittaslow’a katıldı. Kolombiya da birliğe katılmak için uğraşıyor o da önümüzdeki sene Seferihisar’da birliğe katılabilir. Genel Kurulda birliğin kriterleri üzerine düzenlemelere gidildi. Cittaslow olmak biraz daha zorlaşıyor, kriterler eskisine göre daha zorlaştırıldı. Biz önümüzdeki yıl Türkiye adına çok büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacağız. Genel Kurul yılda bir kez düzenleniyor ve birliğin en büyük toplantısı. Biz de bu toplantıyı Seferihisar’a almayı başardık. 26 ülkeden 161 şehrin temsilcilerini ağırlayacağız. Bu hem Türkiye hem İzmir hem de Seferihisar için büyük bir tanıtım şansı olacak. Çalışmalara şimdiden başlıyoruz ve herkesin desteğini bekliyoruz" dedi.

Cittaslow 2013 Genel Kurulu Haziran ayında Seferihisar'da yapılacak. Dört gün sürecek organizasyonda Seferihisar Belediyesi, İzmir ve İstanbul'u kapsayacak bir program hazırlayacak.



FÇ(İÖ/SS)