Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) 'Geleneksel Salı Toplantısı' Türkiye ve bölge iş dünyasını Adana'da buluşturdu. 1 Eylül'de TÜRKONFED Başkanlığı'na seçilen Süleyman Onatça, Türkiye'nin en büyük bağımsız ve gönüllü iş dünyası örgütünün başkanlığını yürütmekle görevlendirilmenin büyük bir onur olduğunu belirterek, ülkemizin çok nazik ve çok zorlu bir dönemden geçtiğini vurguladı. Hiç de parlak bir manzarayla karşı karşıya olunmadığını söyleyen Onatça, şöyle konuştu:

"Ekonomimizin ulusal olarak da, bölgesel olarak da ihracata ihtiyacı var. Ama ihracat pazarlarımızın her birinde başka bir problem var ve bu problemler kısa zamanda aşılabilecek gibi görünmüyor. Büyümede irtifa kaybetmeye devam edilmesi durumunda, işsizliğin artma riski ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla işsizlik oranlarının seyrini dikkatle izlemek, istihdam üzerindeki yükleri azaltmak için çalışmalara devam etmek ve aktif işgücü programlarını hızla etkinleştirmek kritik önem taşıyor. Yatırımlardaki duraklamanın önüne nasıl geçileceğini de düşünmek gerekiyor."

'DIŞ TALEPTE CİDDİ SIKINTI ÇEKEBİLİRİZ'

"İç talep toparlansa bile, ihracata hala ihtiyacımız olacak ve küresel ekonomik tablo, önümüzdeki dönemde dış talep konusunda ciddi sıkıntı çekebileceğimizi söylüyor" diyen Onatça, şu görüşlere yer verdi:

"Suriye'nin içinde bulunduğu vahim durum, bölgemiz ekonomisini mahvetti. Karayolu ile yapılan ihracat tamamen durdu. Deniz yoluna dönerek fiyat taahhütlerini yerine getirmek mümkün değil. Bunca emek, bunca çaba boşa gidiyor. Türk firmaları, Suriye'den transit geçiş yapılarak ulaşılan geniş bir coğrafyada rekabet gücünü kaybetti. Yalnız ihracatçılarımız değil, girişimcilerimiz de Suriye'deki yatırımları ve Suriyeli firmalardan alacakları dolayısıyla büyük bir endişe içindeler."

'SURİYELİ TURİSTİN YERİNİ SIĞINMACILAR ALDI''

Özellikle Adana, Hatay, Mersin gibi illerin bu gelişmelerden son derece olumsuz etkilendiğini kaydeden Süleyman Onatça sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu illerimizde gerek ticaret, gerek ulaşım ve taşımacılık, gerek turizm, gerekse emlak sektöründe ciddi kayıplar yaşanıyor. Bölge turizmi de, Suriyeli turistlerin yerini Suriyeli sığınmacılara bırakmasıyla büyük bir darbe aldı. Buradaki gerginlik ve yaşanan olaylar, yakın ülkelerden gelen turist sayısında da ciddi bir düşüşe sebep oldu. Tüm bu ekonomik sonuçlar, yatırımlarını bölgeye endekslemiş firmaları iflasa varacak bir noktaya sürüklüyor. Bölgemizde istihdam sekteye uğruyor. Buradan bütün Türkiye'ye seslenmek istiyorum. Yakında bölgede işsizlik oranlarının artışına ve zincirleme iflaslara tanık olabiliriz. Böyle bir gelişme beklenmedik sosyal patlamalarla sonuçlanabilir. Bu da son zamanlarda içinde bulunduğumuz tansiyonu biraz daha yükseltir. Yaşadığımız bu günlerde, başımızda yeterince dert varken, bütün bunlar, görmek isteyeceğimiz en son şeylerdir."

Hem dünya hem Türkiye açısından zorlu bir dönemden geçildiğini belirten Onatça, "Bununla birlikte, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak ve gelişmiş bir demokrasiyi ülkemizde yerleştirmek gibi ciddi hedeflerimiz var. Bu hedefleri gözden kaçırmadan, yaşadığımız sorunlara ortak akılla çözüm bulmamız gerekiyor" diye konuştu.



BY(OA/COŞ)