Yolsuzluk ve rüşvet skandalı dün Türkiye'de çeşitli kentlerde protesto edildi. Ankara ve İstanbul'da düzenlenen gösterilere polisin göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahele ettiği bildirildi. İstanbul'da Taksim'de bir araya gelen ve hükümetin istifasını talep eden binlerce gösterici, “Yolsuzluk her yerde” sloganları attı. Protestolarda, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları da duyuldu. Taksim'deki gösterilerde, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığı, bazı göstericilerin havai fişek attığı ifade edildi. İstanbul'daki gösterilerde yaklaşık 70 kişinin göz altına alındığı sanılıyor.


AB kaygılı

Öte yandan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, dün yaptığı resmi açıklamada, Türkiye'deki gelişmeleri ‘artan bir kaygıyla' izlediğini söyledi. Füle, AB ile tam üyelik müzakereleri yürüten bir ülke olan Türkiye'ye yükümlülüklerini anımsatırken, Türk hükümetine de ‘hak ihlâllerine ilişkin iddiaların, sorumlular dezavantajlı konuma düşürülmeden veya onlara iltimas geçilmeden, şeffaf ve tarafsız bir şekilde aydınlatılması için her tür adımı atma' çağrısında bulundu.

Adli Kolluk Yönetmeliği'ndeki değişikliğin ‘yargı bağımsızlığı ve yargının işleyişini mezara gömdüğünü' söyleyen Füle, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Füle, yargının bağımsız bir şekilde işleyişini sürdürmesinin önemine dikkate çekti.

'Belirsiz ve istikrarsız bir dönem başlıyor'

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok da “Deustchlandfunk” radyosuna yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en başarılı döneminin geçmişte kaldığını söyledi. Türkiye'nin çok belirsiz ve istikrarsız bir döneme sürüklendiği yorumunda bulunan Brok, Türkiye'de büyük bir güven kaybı yaşandığını sözlerine ekledi. Brok, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin olarak ise perspektifin üyelikten ziyade ‘Türkiye'nin Avrupa ekonomisine en sıkı şekilde entegrasyonu' olduğu değerlendirmesinde bulundu. Brok, Türkiye'nin Avrupa için bugünkü stratejik öneminin Soğuk Savaş dönemindekinden daha fazla olduğunu da vurguladı.

17 Aralık'ta patlak veren rüşvet ve yolsuzluk skandalı kapsamında, skandala adı karışan 3 bakan istifa etmiş ve kabinede 10 bakan değişmişti. Soruşturma çerçevesinde ikisi eski bakanların oğulları olmak üzere 24 kişi tutuklu bulunuyor. Dpa, Afp, DW, BÖ