Hacettepe Üniversitesi, Türkiye’nin dahi çocuklarını belirlemek için çalışma başlattı. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Demirer Başkanlığı’ndaki üniversite ekibi, 81 ili tarayıp 5-19 yaş arası üstün zekalı çocukları belirleyecek. Ardından belirlenen dahi çocuklar, kampuste toplanacak ve burada da yeteneklerine göre eğitime tabi tutulacak.

Projeyle Türkiye’den oluşan beyin göçünü önleyip, her alanda üstün yetenekli insan yetişmeyi hedeflediklerini kaydeden Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, şunları söyledi:

"Üstün zekalı çocuklar Türkiye’nin özvarlığıdır. Yabancılar hemen yakalayıp alıyorlar. Türkiye’den tarihi eser çalınmış gibi bir durum. Yüzlerce dahi çocuğumuz kayboluyor, şimdi bu değerlerimize sahip çıkma zamanı. Hacettepe Üniversitesi sahip olduğu eğitim imkânları ve kadrosuyla üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocukların kendilerine uygun eğitimleri sağlayabilecek ve bu çocukların ülkemize kazandırılmasında gerekli her türlü katkıları yapabilecek en önemli kurumların başında geliyor."

BEYİN GÖÇÜ ÖNLENECEK

Beyin göçü yüzünden her sene binlerce üstün zekâlı ve üstün yetenekli başarılı öğrencinin Türkiye'den yurt dışına gittiğini kaydeden Prof. Dr. Tuncer, şöyle devam etti:

"Bu giden öğrencilerin çoğu gittikleri ülkeye yerleşerek potansiyellerini bulundukları ülke için kullanıyor. Bu durum, ülkemizdeki en değerli hazinelerimizden yararlanamadığımız anlamına geliyor. Bazı ülkelerde 11 yaşındaki üstün zekâlı öğrenciler üniversitelerden dersler alabilmekteyken, ülkemizin eğitim sistemi de bu tür bir uygulamaya imkân veriyor. Bu nedenle ilk ve orta öğretim düzeyindeki tüm aşamalarda üstün yetenekli öğrencilere eğitim verebilmenin yanı sıra üniversite öğretim üyeleri ile bu öğrencilerin sürekli iletişim içerisinde olmaları öğrencilerin kendilerini geliştirebilmeleri açısından yararlı olacağı rahatlıkla söylenebilir."

Üstün yetenekli çocukların Türkiye'nin en büyük zenginliklerden biri olduğu belirten Prof. Dr. Murat Tuncer, "Bu çocukların yeterli düzeyde eğitimlerinin ve izlenmelerinin sağlanması ülkemizin gelecekteki bilgi potansiyeli bakımından büyük önem taşıyor. Ayrıca bu çocukların doğru ve seviyelerine uygun şekilde eğitimlerinin sağlanmasının bilim ve sanat alanında çok sayıda değeri de ortaya çıkaracak" diye konuştu.

ENDERUN ÖRNEĞİ

ABD, Kanada, İngiltere ve Almanya gibi ülkeler başta olmak üzere dünya üzerindeki çeşitli devletlerin üstün zekalı öğrencilerin eğitimine büyük önem verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tuncer, "Esasen Osmanlı dönemindeki Enderun sistemi bu öğrencilerin eğitimi için birçok devlete ilham kaynağı oldu ve Enderun’daki eğitim sistemi tüm yönleriyle analiz edildi" dedi.