Gülseli ÖZDEMİR-Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu gala yemeği, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Yemekte yaptığı konuşmada organizasyonun önemini ve ülkeler adına değerini vurgulayan Ali Babacan, "Aynı coğrafyayı, ortak bir inancı paylaşan, köklü bir tarihe ve kültüre sahip ülkeler arasında işbirliği kültürünün, diyalog ortamının daha da geliştirilmesine büyük önem atfediyoruz. Forum, ekonomik ve ticari bağlar adına bir mihenk taşı olacaktır. Burada ulaştırmadan enerjiye, tarımdan inşaata kadar pek çok sektör ve konuların ele alınacağı paneller yapılacak, ülkeler arası yatırım ve ticaretin ilerlemesi için istişareler yapılacak. Bu tür organizasyonların en kısa sürede somut neticeler vermesi kuşkusuz son derece önemli olacak" dedi.

Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında köklü dostluk ve kardeşlik ilişkileri olduğunun altını çizen, Bakan Babacan, "Aradaki bu bağları pekiştirmek, ilişkilere stratejik bir bakış açısı ve derinlik kazandırmak, işbirliği yeni ufuklar açmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

2010'DA YÜZDE 9 BÜYÜME, 2011'DE YÜZDE 8'İ AŞAN BİR BÜYÜME

Türkiye ekonomisini de değerlendiren Babacan, Avrupa'yı vuran bunalımın iki temel sebebi olduğunu bunlardan birinin bankacılık, diğerinin de kamu maliyesi olduğunu söyleyerek, "Türkiye, 2008 ve 2009 krizine her iki alanda da bünyesini güçlendirerek girdi. Zamanında reformlar yaparak bankalarını güçlendirdi. Öte yandan bütçe açığını azalttı. Kamu borç stokunu aşağıya çekti. Krizin iki temel alanı Türkiye'de yoktu. Bu dilimde Avrupa ülkeleri kamu harcamalarını artırmayı öngörürken, biz mali disiplini esas aldık. Devlete olan güveni temel aldık. Pek çok ülke günü kurtaracak adımlar atarken, 6 ay ya da 1 sene sonra ne yapacağını ortaya koyarken, biz 3 senelik program açıkladık. Sonuç ortada 2010'da yüzde 9 büyüme, 2011'de yüzde 8'i aşan bir büyüme söz konusu. Bu petrol ve doğalgazla gelen bir büyüme değil, özel sektörle gelen bir büyüme. Bakın Türkiye’de istihdam ve yatırımlar önemli oranda arttı. Yani büyüme istihdam artıran bir büyüme oldu" şeklinde konuştu.

Yabancıların gayrimenkul alımını kolaylaştıran kanunun da TBMM'ye sevk edildiğini söyleyen Babacan, "Bu düzenleme yasalaştıktan sonra, Körfez İşbirliği'ne üye ülke vatandaşlarının Türkiye'den gayrimenkul almaları önemli ölçüde kolaylaşacak. Şirketler konusunda zaten sorun yok. Ancak şahısların gayrimenkul almaları konusunda bazı kısıtlamalar var idi" dedi.


GÖ YK (ÖA)