Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk ekonomisinin 2018’in ikinci yarısında resesyonda olacağını, yıllık bazda etkilerin 2019’da daha telaffuz edilir hale geleceğini belirtirken, büyümenin tahmin dönemi boyunca trendin altında kalacağını öngördü.

Fitch Ratings, dolar/TL paritesinin 6.2 TL civarında istikrar kazanmasını ve tahmin dönemi boyunca bu civarda seyretmesini beklerken, Türkiye’nin bir IMF programı veya sermaye kontrolleri uygulamayacağını öngördüğünü bildirdi.

Fitch Ratings, yayımladığı ‘Global Ekonomik Görünüm-Eylül 2018’ raporunda Türkiye’nin enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 20, 2019 için yüzde 10.8’den yüzde 15’e ve 2020 için yüzde 9.5’ten yüzde 10’a çıkardı. Kuruluş büyüme beklentisini 2018 için yüzde 3.8, 2019 için yüzde 1.2 ve 2020 için yüzde 3.9 olarak korudu.

Önceki gün açıklanan Yeni Ekonomik Program’da enflasyon tahmini bu yıl yüzde 20.8 olarak açıklanmış, 2019 için yüzde 15.9 ve 2020 için yüzde 9.8 rakamları öngörülmüştü.

Yatırıma balta

Raporda, kurlardaki zayıflığın, yüksek net döviz açığı olan özel sektörü gereceğini ve çeşitli kanallar yoluyla bankalar üzerinde baskı yaratacağını belirten Fitch, bunun kredi temin edilebilirliğinde azalmaya yol açacağını vurguladı. “Buna ek olarak, enflasyonsatın alma gücünü azaltacak ve güven etkileri özel tüketimi ve yatırımı baltalayacak” değerlendirmesinde bulunan Fitch, yüksek frenkanslı verilerin çeyrek sonunda net bir yavaşlama gösterdiğini ve temmuz-ağustos anket verisinin 2018 3. çeyrekte daralmaya işaret ettiğini vurguladı.

[Haber görseli]

Tahminlerini düşürdü

Fitch, temel senaryomuzda, yurtiçi siyasi ortam nedeniyle bir IMF programı veya sermaye kontrolleri uygulanmasını öngörmüyor. Enflasyonun tahmin dönemi boyunca, yavaşlayacak ekonomik aktiviteye rağmen, çift hanelerde kalmasını beklerken, politika belirmemede erken bir gevşeme kur üzerinde piyasa baskısının yinelenmesine yol açabilir kurda zayıflık özel sektörü sıkıştıracak ve çeşitli kanallarla bankalar üzerinde baskı yaratacak uyarısında bulundu.

Fitch raporda, ABD ve Çin arasındaki ticari sürtüşme nedeniyle dünya ekonomisi için büyüme tahminlerini aşağı çekerken, Avro Bölgesi, Çin ve gelişmekte olan piyasalar için beklentilerini de aşağı yönlü revize etti. Ancak ABD için tahminini yükseltti. 2018’de global büyümenin yüzde 3.3’e ulaşacağını ancak 2019’da yüzde 3.1’e (3.2) gerileyeceğini öngören Fitch, 2020’de büyümenin yüzde 3 olacağını tahmin etti.