TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, çalışan hekimlerin sorunlarını paylaşmak üzere Bursa'ya geldi. Muradiye Devlet Hastanesi çıkışında ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Bilaloğlu, meslek örgütü olarak meslektaşlarının yaşanan sorunlarına ilişkin görüş ve düşüncelerini doğrudan öğrenmeye çalıştıklarını kaydetti. Dr. Bilaloğlu, tıp fakültesi, özel hastaneler, aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi ve devlet hastanesindeki meslektaşları ile biraraya geldiklerini dile getirdi.

Türkiye'de 1 Ocak'tan itibaren Genel Sağlık Sigortası'nın bütünüyle yürürlüğe girdiğini hatırlatan Dr. Bilaloğlu, "7.5 milyon civarında insanın aslında prim ödeme açısından zorlukları biliniyor. Bunların sağlık hizmetlerini ulaşamamaları söz konusu olacak. Deyim yerindeyse prim ödemedikleri için suçlu konuma gelecekler. Hükümetin izlediği politikalar çerçevesinde insanlar yaşadıkları sorunları sıklıkla hekimlerden biliyorlar. Oysaki bu durum bizle ilgili birşey değil. Ayrıca kamu hastane birlikleri denilen bir program da yürürlüğe girecek. Bursa'da da bildiğim kadarıyla 2 kamu hastane birliği oluşturulacak. Bu da büyük bir dönüşüm. Meslektaşlarım ve sağlık çalışanları açısından çeşitli olumsuzluklar doğuruyor. Bunları görüşüp, önümüzdeki günler, aylar içerisinde neler yapabileceğimizi konuşuyoruz" diye konuştu.

'SAĞLIK HİZMETLERİ KAMU TARAFINDAN KARŞILANABİLİR OLMALI'

Düzenledikleri toplantılarda 'Sağlıkçıların durumu nedir? Nereye gidiyor?' şeklinde değerlendirmeler yaptıklarını da dile getiren TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, "Genel Sağlık Sigortası'nın doğurabileceği olumsuzluklar ile ilgili Sağlık Hakkı Meclisleri'nin oluşturulmasını talep ediyoruz. Çünkü sağlık hakkı çok temel bir hak. Hiçkimse muhtaç olup yardım almak durumuyla karşı karşıya değil. İnsan doğduğu andan itibaren ücretsiz olarak sağlık hizmetleri, kamu tarafından karşılanabilir durumda olmalı. Bu bir hak. Bunun gittikçe sıkıntıya düştüğü bir Türkiye ortamına gidiyoruz. Eskiden de olumsuzluklar vardı, giderek artmaya başlıyor" dedi.

Olumsuzlukların giderilmesi için çalıştıklarını söyleyen Dr. Bilaloğlu, "Sağlık hakkının korunması noktasında, sağlıkçıların dışında bütün toplumu, siyasi partileri, meslek örgütleri, sendikalar biraraya gelip bu durumu değerlendirmelerini talep ediyoruz. Önümüzdeki aylar sanıyorum bu değerlendirmeler arttıracak. 11 Mart tarihinde Genel Sağlık Sigortası'nın doğurduğu mağduriyetleri değerlendirmek üzere Ankara'da Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi toplanacak. Tüm bunlar üzerinden sohbetler yapıyoruz, görüşler alıyoruz. Ne mutlu ki eskiye göre artan ölçüde sağlıkçılar ve hekimler birarada olma eğilimindeler. Vatandaşın sağlık hakkını gözeten bir noktada kendi haklarımızı da birlirkte değerlendirmek için" diye konuştu.



ST(FK/CK)