Bu yıl 12'nci kez düzenlenen 'Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı', Antalya Expo Center'da açıldı. Fuarın açılışına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlu, Bosna Hersek Tarım Bakanı Yardımcısı Suad Camdzıc, Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen ve sektörle ilgili birçok yerli ve yabancı konuk katıldı.

TARIMDA BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğlu, Growtech Eurasia Fuarı'nın tarımın bütün alt sektörleri ve tarımsal teknolojilerinin hepsini kapsadığını söyledi. Fuara 30'u yurtdışından olmak üzere 650 firmanın katıldığını belirten Müsteşar Mirmahmutoğlu, “Türkiye tarımda kat ettiği mesafeyle elde ettiği birikimi şimdi dünya ile paylaşıyor. 10 yıl önce toplam hasıla değeri ile dünya 11'incisi olan Türkiye, inşallah şimdi dünya 6'ncılığına yükselmiş, Avrupa birincisi olmuş, Avrupa'da can kulağıyla sözü dinlenen bir ülke haline gelmiştir" dedi.

Türk tarım sektörünün son 10 yılda istikrarlı bir gelişme kat ederken sektör hasıla değerinin de aynen bu hızla arttığını belirten Müsteşar Mirmahmutoğlu, tarım hasıla değerinin bugün 63 milyar dolara, ihracatının da 15.8 milyar dolara çıktığını kaydetti.

EN GÜVENİLİR ÜLKE TÜRKİYE

Türkiye'nin gıda güvenilirliğinde tarladan sofraya olan zincirin tamamını kontrol altına aldığını belirten Vedat Mirmahmutoğlu, Türkiye'de zirai ilaç kullanımının ürün miktarı artarken 59 milyon tondan 37 milyon tona kadar gerilediğini belirterek, “Bu rakamlarla Rusya'dan 'En güvenilir ürünü Türkiye'den alıyoruz' açıklamasına mazhar olmuştur. Bu yönüyle bu fuarın stantlarında bir başarı öyküsü yer alıyor" diye konuştu. Türkiye'nin tohumculuk alanında önemli mesafeler kat ettiğini belirten Mirmahmutoğlu, Türkiye'nin tohum sektöründe İsrail'e bağımlı olduğu tezinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, Türkiye'nin İsrail'e 142 milyon dolarlık tohum ihracatı yaparken, ithalatının 22 milyon dolar olduğunu kaydetti.

KENDİ KENDİNE YETERLİLİKTE EN ÜST NOKTA

Türkiye'nin bugün 4.5 milyar dolar gıda ihracat fazlası veren bir ülke olduğunu belirten Mirmahmutoğlu, "Bu Türkiye'nin kendi kendine yeterliliğinin en etkin ve temel göstergesidir. Türkiye kendi kendine yeterlilikte en üst düzey noktaya erişmiştir" dedi.

HEDEF 3 MİLYAR DOLAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, Antalya'nın turizmde olduğu gibi tarımda da lider bir il olmanın gurunu yaşadığını söyledi. Antalya'nın tarımda birtakım sıkıntıları ve övünçleri bir arada yaşadığını belirten Başkan Akaydın, "Antalya'nın çiftçileri mevsimsel sıkıntılara bağlı olmak üzere memnun değillerdir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın alacağı önlemlerle bu sıkıntılar geçici olsun diliyoruz" dedi.

Hafta sonu Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde kentin 2023 hedeflerine ilişkin bir arama konferansı düzenlendiğini kaydeden Başkan Akaydın, “Burada tarım ürünleri ihracatında Antalya için 3 milyar dolar hedef belirlendi. Antalya'nın önemli alakadarlarının bu hedefe kitlenmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Cumartesi akşamına kadar devam edecek ve 70 binin üzerinde yerli yabancı ziyaretçinin beklendiği Growtech Eurasia, Antalya Expo Center'da 35 bin metrekare alanda kuruldu. 'Üretimde Biz de Varız: Tarım ve Kadın' teması etrafında düzenlenen fuarda beşinci kez verilen 'Growtech Eurasia 2012 Tarım Ödülleri' de yeni sahiplerini buldu. Bu yıl çeşitli kategorilerde ödüle değer görülen firmalara, ödüllerini Müsteşar Vedat Mirmahmutoğlu takdim etti.