Kıyı Ege Belediyeler Birliği ile Yunanistan Kuzey Ege Adaları Belediyeler birliği, Kuzey Ege ve Güney Ege Bölge valilerinin katılımıyla iki kıyı belediyeleri arasında işbirliği protokolü imzalandı. Kuşadası Charisma De Luxe Hotelde gerçekleştirilen imza töreninde iki ülke halkları arasındaki işbirliği ve ilişkilerin önemine dikkat çekildi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, bölge valilerinin adalara vizelerin kaldırılmasıyla ilgili müjdelerinin olumlu gelişme olduğunu söyledi. Batur, "Birliğimiz Türkiye'nin Ege Bölgesine kıyısı olan yaklaşık yüz belediyeden oluşan bir birliktir. Yunanistan adalarıyla dostluk ve kardeşlik bağlarının bundan sonraki süreçte, özellikle iki birlik arasında imzalanacak bu iyi niyet protokolü ile dahada gelişeceğine inanıyorum. Öncelikle ve özelliklede adalara gidişte vizelerin adalarda verilecek olması müjdesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İyi niyet protokolünün imzalanması için üyemiz yüz belediye arkamızdadır. Yunanistan ile kardeşlik ilişkilerinin çok daha ileriye gideceğine inanıyorum. Bu törene Yunanistan'dan iki valimizin ve birlik başkan yardımcısının gelmesinden büyük bir onur duyuyoruz" dedi.

VİZE YETMEZ, NUFÜS CÜZDANLI GEÇİŞ

Yunanistan'ın Güneydeki on adasının valisi Giannis Macheridis'te iki ülke arasındaki vize sorunun çözümü konusunda Avrupa Birliği ile oldukça uzun ve zorlu görüşmeler yaptıklarını anlattı. İleriki yıllarda sadece nüfus cüzdanlarıyla geçişlerin olabileceğine inandığını söyleyen Güney Ege Bölge Valisi Macheridis, "Bu yıl AB yoğun ve uzun süreli görüşmelerimiz sonuç verdi. Zor bir süreç yaşandı. Ancak herkes bunu bekliyordu. Bu protokol iki ülke arasında yeni bir kapının açılışıdır. Zaten açık olan kardeşlik kapıları daha da açılmış olacak. Bundan sonra başkalarının da bu sürece katkı koyacağına inanıyorum. Umut ediyorum ki en son pasaportsuz olarak nüfus cüzdanları ile karşılıklı geliş gidişler olacak. Bu protokol ve yaşanan gelişmeler vizedeki kolaylıklar ile Türk- Yunan dostluğu ve ticareti oldukça gelişecektir. Kıyı ege belediyeler birliğine bağlı belediyelerde çalışanlar bile gitse adalarımızda çok önemli katkısı olur" dedi.

GEÇMİŞİ UNUTALIM

Yunanistan Kuzey Ege Bölge Valisi Athanasıos Yakalıs ise iki ülke arasında geçmişte yaşananların unutulması gerektiğini söyledi. Yakalis, "Bundan böyle arkamıza bakmamalı, geçmiş yıllarda yaşananları unutarak ileriye doğru bakmalıyız. Sadece vize konusunda değil, iki yaka arasında siyasi, kültürel, sanatsal ve ticari tüm ilişkiler geliştirilmeli. Geçmişte yaşanan olayların bir daha yaşanmaması için iki ülkenin bu tür işbirliklerine ihtiyacı var" diye konuştu.

EGE DENİZİ BARIŞ DENİZİ

Yunanistan Kuzey Ege Belediyeler Birliği Başkanı Pantelis Paterellis'de geçmiş yıllarda atılan adımların bugün işbirliklerini getirdiğini söyledi. Patarellis, "Daha önce iki kıyının belediyeleri bir çok iş birliği girişiminde bulunduk, adımlar attık. Bu protokol adalar ile Türk belediyeleri arasındaki gelişmelere katkıda bulunacaktır. Ege denizinin bir barış denizi olması için çok mücadele verdik, bu gün bunun meyvesini alıyoruz" dedi.

PROTOKOLDE OLAN MADDELER

İki ülkenin birlikleri arasında dostluk ve ortak işbirliğini güçlendirmek amacıyla hazırlanan protokol beş maddeden oluştu. Protokolde iki birlik arasında sağlam ilişkilerin kurulması, iki ülkenin insanlarını kültürlerini tanımaları için karşılıklı kültürel etkinliklerin düzenlenmesi yer aldı. Kıyı belediyelerin karşılıklı olarak şehircilik, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları, bu çalışmaların kitlesel medya ile desteklenmesi için işbirliği de protokolde yer aldı. Protokol'de Turizm kültürel, sosyal ilişkiler, spor, eğitim, sağlık ve fen alanlarında işbirliği arttırılacak ve gelişim projelerinde ve kentsel planlamada bilgi alışverişi sağlanacağına vurgu yapılarak protokolün maddelerinde iki tarafın ortak onayı ile değişiklik yapılabileceği imza altına alındı.

Üç nüsha olarak hazırlanan protokolü Başkan Abdül Batur ile Yunanistan Kuzey Ege Belediyeler Birliği Başkanı Pantelis Paterellis imzaladı. Karşılıklı hediye ve plaket alışverişi yapıldı. Tören sonrası Barış Denizi olması dileklerinde bulunulan Ege denizine karşı birlikte dostluk yemeği yenildi.

Kuşadası'nda iki ülke arasındaki işbirliği protokolünün imza töreninde Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, Ayvalık Belediye Başkanı H.Bülent Türközen, TÜRSAB Kuşadası Başkanı Bülent İlbahar, Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Midilli Ticaret Odası Başkanı Thrasivovlos Kalogridis ile iki birliğin meclis üyeleri hazır bulundu.



LS (KÖ/RT)